Portland (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Isle of Portland)
Portland
Portland
Portland
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Isle of Portland je poloostrov v anglickém hrabství Dorset. Má rozlohu 11,5 km² a žije na něm 12 400 obyvatel. Největším sídlem je Fortuneswell. Původně byl ostrovem, později však vznikla úzká šíje Chesil Beach, která ho propojila s pevninou. Nejvyšším bodem je Verne Hill (149 m n. m.).

Ostrov proslul především svými lomy na vápenec pocházející z období tithonu.[1] Z tohoto materiálu je postaveno množství londýnských staveb včetně katedrály svatého Pavla. Portlandský cement dostal název podle toho, že svými vlastnostmi připomíná kámen z Portlandu.

Portland je součástí Jurského pobřeží, které je zapsáno na seznam světového dědictví, pro své přírodní bohatství patří mezi místa zvláštního vědeckého zájmu a prochází jím turistická stezka South West Coast Path. Osídlení lokality je doloženo již v mezolitu, v římských dobách byl Portland známý jako Vindelis. Historickými památkami jsou hrad, který nechal postavit Jindřich VIII. Tudor, a zřícenina pevnosti Rufus Castle z normanských dob.[2] Na jižní špici ostrova se nachází mys Portland Bill s majákem. Ostrov je proslavený také velkým umělým přístavem, který do roku 1995 využívalo britské královské námořnictvo.[3] Po odchodu vojáků se Portland stal rekreační oblastí. Vzniklo zde plemeno potlandských ovcí.

U pobřeží Portlandu se konaly soutěže v jachtingu v rámci Letních olympijských her 2012.[4]

Poloostrov je známý pověrou, že zde pouhé vyslovení slova „rabbit“ (králík) přináší neštěstí. Tato tradice se vysvětluje tím, že králičí nory způsobovaly v kamenolomech nebezpečné sesuvy půdy.[5] Anglosaská kronika zmiňuje vikingský nájezd na Portland v roce 789.[6] Thomas Hardy sem zasadil děj svého posledního románu The Well-Beloved.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BGS Lexicon Dostupné online
  2. Encyclopaedia Britannica Dostupné online
  3. British Ports Association Dostupné online
  4. Portland History Dostupné online
  5. The Register Dostupné online
  6. BBC Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]