Interview (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ostrov Interview
Andamany na satelitním snímku. Ostrov Interview se nachází mezi Severním a Středním Andamanem, západně od dalších menších ostrovů při pobřeží
Andamany na satelitním snímku. Ostrov Interview se nachází mezi Severním a Středním Andamanem, západně od dalších menších ostrovů při pobřeží
ostrov Interview
ostrov Interview
LokalizaceBengálský záliv Indického oceánu
StátIndieIndie Indie
• svazové teritorium IndieAndamany a Nikobary
• districtSeverní a Střední Andaman
Topografie
Rozloha101 km²
Zeměpisné souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Interview je jedním z více než pěti set ostrovů v Andamanském souostroví v Bengálském zálivu Indického oceánu. Z administrativního hlediska náleží ostrov Interview do districtu Severní a Střední Andaman indického svazového teritoria Andamany a Nikobary. Správním střediskem districtu je město Mayabunder. Celý ostrov Interview je chráněn jako přírodní rezervace (Interview Island Wildlife Sanctuary) a je považován za jedno z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst Andaman a Nikobar.[1]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Interview je největší ze stejnojmenné skupiny ostrovů, ležících při západním pobřeží Severního a Středního Andamanu, oddělených Austenovým průlivem (Austen Strait).

Ostrov je téměř plochý, nadmořská výška pevniny se pohybuje od 1 do 113 metrů. Jádro ostrova tvoří zalesněná plošina, na jižním konci ostrova se nachází sedm metrů vysoký skalní útes. Na východním pobřeží je pouze jedna malá osada.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov nemá trvalé obyvatelstvo, dočasně zde přebývají pouze ochránci přírody, policisté a příslušníci pobřežní stráže.[2] Podle oficiální statistiky v roce 2001 takto na ostrově žilo 16 osob (v celém okrese Severní a Střední Andaman bylo v roce 2011 registrováno 758 obyvatel).[3] Dne 26. prosince 2004 byl na ostrově zcela zničen místní maják vlnou tsunami, kterou vyvolalo silné zemětřesení v této oblasti Indického oceánu.[4] O rok později však byl maják na ostrově obnoven.[5] Až do roku 2015 byla na západním pobřeží poblíž majáku trvale obsazená přírodovědná stanice, jejíž personál se zabýval sledováním ptactva na ostrově.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Interview získal status přírodní rezervace v roce 1985 kvůli ochraně místních slonů. Jedná se o slony, kteří zůstali na ostrově a postupně zdivočeli poté, kdy byl v 50. letech 20. století ukončen provoz zdejší firmy, zabývající se těžbou dřeva.[2]

Na ostrově žijí též asijští jeleni druhu axis indický, indické palmové veverky, indické palmové cibetky rodu Paradoxurus a specifický druh andamanských cibetek, divoká prasata a další druhy živočichů. Poblíž sladkovodního zdroje u jeskyně na jihu ostrova je hnízdiště místního druhu rorýsů. Při východním pobřeží se lze setkat s mořskými krokodýly (Crocodylus porosus),[1] kteří jsou jedněmi z největších plazů na světě.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od trvale nepřístupného ostrova Severní Sentinel je návštěva ostrova Interview při splnění určitých podmínek možná. Základní podmínkou je získání příslušného povolení pro jednodenní návštěvu, které vydává Forest Museum v Mayabunderu. Na ostrov neexistuje pravidelné dopravní spojení, doprava je možná pouze malou rybářskou loďkou typu dingi na základě dohody s jejím majitelem. Plavba z Mayabunderu na ostrov Interview trvá zhruba tři hodiny.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Interview Island na anglické Wikipedii.

  1. a b Top Wildlife Sanctuaries of Andaman Islands. Interview Island Wildlife Sanctuary [online]. [cit. 2019-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c The Andaman Islands Travel Guide. Interview Island [online]. Rough Guides [cit. 2019-11-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-06-20. (anglicky) 
  3. 1. Demographic A&N Islands [online]. 2011 [cit. 2019-11-27]. PDF. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-28. (anglicky) 
  4. Indira Point Lighthouse: 4.25 m of subsidence in the 26 Dec 2004 earthquake [online]. CIRES, University of Colorado [cit. 2019-11-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-04. (anglicky) 
  5. Interview Island Lighthouse [online]. Ministry of Shipping, Directorate General of Lighthouses and Lightships [cit. 2019-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]