Imprimatur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Newtonova Philosophiae Naturalis Principia Mathematica s imprimatur Samuela Pepyse, tehdejšího předsedy Královské učené společnosti

Imprimatur (lat. ať se tiskne) znamená v typografii písemný souhlas zákazníka se zahájením tisku. Imprimatur musí obsahovat datum, čas a podpis zákazníka. V historii znamenalo imprimatur také souhlas státní nebo církevní cenzury.

Cenzura[editovat | editovat zdroj]

V raném novověku si tiskař nebo nakladatel musel vyžádat k tisku panovnické privilegium, které zároveň zajišťovalo jakousi ochranu jeho práv. Když se knihtisk po Evropě více rozšířil, zavedla církev i řada států cenzuru, to jest povinnost tiskaře nebo nakladatele předkládat texty ke schválení. Cenzura mohla mít i několik stupňů, kde se schválení označovalo latinskými slovy nihil obstat (nic nepřekáží), imprimi potest (může se tisknout) a konečně imprimatur.[1] Až do poloviny 20. století byli katoličtí teologové zavázáni, aby svá díla předkládali církevní cenzuře.

Od Druhého vatikánského koncilu se církevní imprimatur uděluje jen na vyžádání autora nebo nakladatele. I když předběžná cenzura byla ve většině zemí v 19. a ve 20. století zrušena, slovo imprimatur se dále používá jako souhlas zadavatele s náhledem a uvolnění k tisku. Tímto souhlasem zadavatel potvrzuje, že text odpovídá jeho požadavkům.[2]

Metaforický význam[editovat | editovat zdroj]

V metafoře se slovo imprimatur používá pro schválení či potvrzení nějakého názoru či rozhodnutí, obvykle nějakou autoritou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ottův slovník naučný, heslo Imprimatur.
  2. Encyklopedický slovník, heslo Imprimatur.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Encyklopedický slovník. Praha: ED 1993. Heslo Imprimatur.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]