ISOCELL

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ISOCELL je pokročilá technologie obrazových snímačů CMOS, kterou představila společnost Samsung Electronics v roce 2013.  

Po 4 letech byl tento název zaregistrován jako samostatná značka obrazových snímačů „ISOCELL®“. Na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Šanghaji to ohlašoval Ben Hur, viceprezident System LSI marketing v Samsung Electronics.[1]

Společnost Samsung Electronics uspořádala Samsung Image Sensor Forum 2014 v Shenzhenu 22. září, kde představila své nejnovější technologie obrazových snímačů. Technologie ISOCELL dokázala poskytnout obraz s vyšším rozlišením a lepší reprodukci barev navzdory velmi malé velikosti pixelu 1,0 μm.[2]

Princip[editovat | editovat zdroj]

Technologie ISOCELL od sebe izoluje sousední pixely fyzickou bariérou. Toto oddělení pixelů podstatně zvyšuje citlivost na světlo a umožňuje zachycení většího počtu dopadajících fotonů, což minimalizuje nežádoucí barevné přeslechy (crosstalk). Tímto způsobem umožňuje obrazovým snímačům poskytovat vyšší přesnost barev než BSI.[3] ISOCELL také umožňuje snížit tloušťku obrazového čipu. Díky tomu mohou i ultratenká zařízení pořizovat fotografie vysoké kvality.  

Jako první obsahoval tuto novou technologii 8megapixelový obrazový snímač S5K4H5YB, který využívá pixely ISOCELL o velikosti 1,12 μm a má 1/4palcový optický formát.[3]  

Obrazové snímače Samsung ISOCELL, v závislosti na jejich klíčových vlastnostech, spadají do čtyř kategorií: Bright, Fast, Slim a Dual.[1]

  • ISOCELL Bright se zaměřuje na použití při nízkém osvětlení, poskytuje ostrý obraz s vysokou přesností barev a sníženým šumem.
  • ISOCELL Fast poskytuje co nejrychlejší autofocus na statické nebo pohybující se objekty i za horších světelných podmínek.  
  • ISOCELL Slim využívá co nejmenší pixely snímače dostupné na trhu, kolem 0,9 až 1,0 μm, pro pořízení vysoce kvalitních snímků pomocí nejtenčích zařízení.
  • ISOCELL Dual kombinuje dva snímače.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zpočátku byly bariéry v ISOCELL vyrobeny z kovu a absorbovaly část fotonů, což snižovalo citlivost pixelů na světlo. V roce 2018 společnost Samsung představila novou technologii ISOCELL Plus.[4] Společnost Samsung nahradila kovovou bariéru inovativním novým materiálem vyvinutým společností Fujifilm, který minimalizuje optické ztráty a odraz světla. Díky tomu se citlivost senzorů na světlo zvýšila až o 15 % a to umožnilo zmenšit velikosti jednotlivých pixelů bez snížení jejich účinnosti. ISOCELL Plus podle Samsungu umožní zvýšit barevnou věrnost a citlivost fotosenzorů až o 15 % a jednotlivé pixely mohou mít rozměry 0,8 μm a menší.[4] Spodní části bariér však stále obsahovaly určité množství kovu, což vedlo k optické ztrátě. Technologie ISOCELL 2.0 nahradila spodní část bariér barevného filtru více reflexním materiálem. Díky zvýšené citlivosti na světlo umožňuje ISOCELL 2.0 ještě menším pixelům ve snímači absorbovat více světla a produkovat ještě živější obrázky se sníženým šumem.[5] Světelná citlivost pixelů vzrostla o dalších 12 %.[6]

V roce 2021 Samsung představila ISOCELL Auto 4AC, svůj první obrazový snímač určený pro automobily, který využívá technologické řešení CornerPixel. Jedná se o technologie, které kombinuje informace ze dvou fotodiod – jedna o velikosti 3,0 μm reaguje při slabém osvětlení, druhá o velikosti 1,0 μm je umístěná v rohu pro použití ve světlém prostředí.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Samsung Introduces Image Sensor Brand ‘ISOCELL’ at 2017 MWC Shanghai. news.samsung.com [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Samsung Electronics holds its first Image Sensor Forum in China. news.samsung.com [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Samsung Launches ISOCELL: Innovative Image Sensor Technology for Premium Mobile Devices. news.samsung.com [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b Samsung Brings Enhanced Color Accuracy and Sharpness to Mobile Photos with New ISOCELL Plus Technology. news.samsung.com [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. ISOCELL 2.0: Let there be light. Samsung Semiconductor Global [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  6. Samsung Expands Advanced 0.7μm-Pixel ISOCELL Image Sensor Offerings for Wider Mobile Applications. news.samsung.com [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Samsung Introduces Its First ISOCELL Image Sensor Tailored for Automotive Applications. news.samsung.com [online]. [cit. 2022-04-25]. Dostupné online. (anglicky)