Ižstal (stadion)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ižstal
PolohaIževsk, Rusko
Souřadnice
Otevření27. září 1971
Týmy
Ižstal Iževsk (VHL)
Kapacita
3 900
WebOficiální web
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ižstal (plným jménem Zařízení kultury a sportu „Ledový palác Ižstal“, rusky Автономное учреждение Удмуртской Республики «Ледовый дворец «Ижсталь») je krytý sportovní areál nacházející se v ruském městě Iževsk na ulici Udmurtskaja. Je to domácí sportovní aréna hokejového klubu Ižstal Iževsk hrajícího Všeruskou hokejovou ligu a také jeho záložního klubu. Součástí areálu je dětská a mládežnická sportovní škola. Pořádají se zde taky koncerty, lední show, výstavy a další kulturní akce.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

  • Celková plocha budovy je 11 056 m²
  • Počet míst – 3 900 diváků

V Ižstalu jsou masážní a léčebné místnosti, sportovní a fitness místnost, bazén, lázeňský dům a sauna. Jsou zde sály ruského a amerického kulečníku, taneční sál, kavárna, tiskové centrum, expozice věnovaná historii paláce a hokejovému klubu, sportovní hala a profesionální tenisové stoly. Pod oblouky arény je kiosek, kde se prodávají uniformy a vybavení klubu, exkluzivní dárkové předměty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stadion byl postaven z iniciativy a pod vedením vedoucího závodu Ižstal, iniciátora vytvoření stejnojmenného hokejového týmu Vasilije Tarasova. K otevření arény došlo 27. září 1971.[1] Při otevření se uskutečnilo představení Leningradského baletu na ledě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ижсталь (ледовый дворец) na ruské Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2022-06-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-09-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]