Hypostom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hypostom (česky chobotek) je hlavní součástí ústního ústrojí klíšťat. Jedná se o dlátovitý útvar pokrytý dozadu otočenými zoubky. V rýhách po stranách hypostomu se nacházejí pedipalpy (druhý pár příústních končetin) a chelicery (první pár příústních končetin). V okamžiku nalezení vhodného místa pro přisátí na těle hostitele klíště roztáhne pedipalpy a vysune chelicery. Ty jsou vybaveny silnými zubci, kterými se klíště zachytí v pokožce. Tímto přichycením dojde k jejímu natržení. Klíště posléze začne chelicery zatahovat zpět, čímž značnou silou vtlačí do ranky hypostom. Sliny vylučované parazitem nejprve vytvoří v okolí hypostomu cementovou vrstvu, která brání vyjmutí klíštěte. Vzhledem ke tvaru hypostomu je neúčinnou metodou vytahování klíšťat kroucení, vhodnější je vyviklání.[1][2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VELINSKÝ, Frederik. Klíště – nenápadný nepřítel. Český rozhlas [online]. 2003-09-07 [cit. 2010-07-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-13. 
  2. VELINSKÝ, Frederik. Klíště míří i do vysokých hor!. 21. století [online]. 2004-02-21 [cit. 2010-07-17]. Dostupné online.