Historický archiv Požarevac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova historického archivu v Požarevaci.

Historický archiv Požarevac (srbsky Историјски архив Пожаревац) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje ochraně, uspořádání a archivování na území Braničevského okruhu v Srbsku. Je členem Mezinárodní rady archivů a Mezinárodního institutu pro výzkum archivnictví.

Archiv je příslušný pro město Požarevac a dále pro obce (opštiny) Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Malo Crniće, Žabari a Žagubica.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Archiv byl založen jako Archivní středisko v dubnu 1948. V roce 1951 přešel pod republikovou úroveň jako Městský státní archiv (srbsky Gradska državna arhiva). Roku 1955 získal název Arhiv Požarevca a později byl oficiálně Meziopštinským archivem, s působností pro Požarevac a několik okolních opštin. Již v roce 1969 měl přesídlit do bývalých vojenských kasáren, nicméně objekt nebyl ve vyhovujícím stavu a rekonstruován byl až o několik desetiletí později.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)