Historický archiv Pirot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova historického archivu v Pirotu.

Historický archiv Pirot (srbsky Историјски архив Пирот) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje ochraně, uchovávání a archivování písemností na území pirotského okruhu v Srbsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Archiv byl ustanoven v roce 1956. Je příslušný pro město Pirot a dále pro opštiny Bela Palanka, Dimitrovgrad a Babušnica.[1] Dne 8. února 1957 byl schválen Statut státního archivu srezu Pirot, na základě něhož byla vytvořena organizační struktura instituce a definovány postupy práce archivu.

V roce 2006 byla renovována budova instituce.[2]

Archiválie[editovat | editovat zdroj]

Pirotský historický archiv disponuje 297 fondy, které zahrnují písemnosti, jejichž celková délka by přesáhla 1,3 km. Nejstarší materiály pocházejí z roku 1842. Tím je Hilandarský dopis Pirotským (srbsky Hilandarsko pismo Piroćanima). Archivovány jsou zde dokumenty následujících firem a institucí: samospráva města Gnjilane, společnost Femid, Národní divadlo Pirot, Rádio Pirot, Obecní konference SKJ Pirot, Národní knihovna Pirot, firma 1. maj[3] a dalších.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Archiv vydal za své půdobení celou řadu publikací, např. i knihu o starostech města Pirotu v období mezi světovými válkami.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)
  2. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 223. (srbština)
  3. Skulpture i mozaici iz "Prvog maja" uskoro na pirotskim trgovima i parkovima. Južne Vesti [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (srbsky) 
  4. Nova knjiga pirotskog Arhiva - priče o predsednicima opštine između dva svetska rata. juznevesti.com [online]. [cit. 2023-11-25]. Dostupné online. (srbsky)