Hibakuša

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oběť atomové bomby v Hirošimě, žena utrpěla těžké popáleniny, vzory na její kůži jsou z kimona, které měla oblečené při výbuchu.

Hibakuša (japonsky 被爆者) označuje osoby, které přežily atomové bombardování měst Hirošima a Nagasaki. Mají právo na státní podporu.

Často byly vystaveny diskriminaci, protože kolovaly mylné představy ohledně nemoci z ozáření, o níž si mnoho lidí myslelo, že je dědičná nebo dokonce nakažlivá.

Díky velkému vlivu tematiky atomového útoku na japonskou kulturu byly osudy takto postižených lidí opakovaně zkoumány v literatuře i filmu. Mezi známé hibakuša se řadí např. již zesnulý Cutomu Jamaguči, který je zároveň zatím historicky jedinou osobou oficiálně uznanou za člověka přeživšího oba atomové útoky na Japonsko. Jeho osud spolu s osudy dalších 165 hibakuša zpracovává dokument Twice Survived: The Doubly Atomic Bombed of Hiroshima and Nagasaki, který se promítal před Organizací spojených národů.

Hibakuša se také aktivně zapojují proti opětovnému použití atomových bomb.[1]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Přijeď, nevíš, o čem jaderné zbraně jsou. Přeživší atomové bomby poslali Putinovi drsný vzkaz. cnn.iprima.cz [online]. [cit. 2023-08-10]. Dostupné online.