Herohero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Herohero s.r.o.
Základní údaje
Datum založení2. listopadu 2020
Adresa sídlaSpálená 110/53, Praha
Charakteristika firmy
MajiteléVojtěch Otevřel, Vojtěch Knyttl
Identifikátory
Oficiální webhttps://herohero.co/
IČO09644156
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Herohero je platforma určená pro tvůrce obsahu, která umožňuje propojení s fanoušky a monetizaci jejich tvorby prostřednictvím předplatného. Cílem platformy je poskytnout tvůrcům férové podmínky pro odměňování jejich práce přímo od fanoušků.

Tvůrci na Herohero mohou nahrávat různé typy obsahu, včetně videí, podcastů, fotografií, psaných textů a dalšího. Výdělky tvůrců pochází z předplatného, jehož cenu si sami stanovují. Herohero účtuje 10% poplatek plus DPH z těchto výdělků za údržbu a vylepšení platformy. Platby jsou zpracovávány prostřednictvím služby Stripe.

V současnosti na Herohero působí tisíce tvůrců z Česka, Slovenska, Španělska, Německa i Spojených států amerických – mezi nimi i moderátor Čestmír Strakatý, architekt Adam Gebrian, sportovní podcast Kudy běží zajíc, youtubeři Stejk, Erik Meldík a Martin Mikyska, podcast KLDR živě koreanistky a spisovatelky Niny Špitálníkové, talkshow Agáta a Ornella influencerek Agáty Hanychové a Ornelly Koktové, podcast Neplecha ukončena nebo komediální duo The Good Liars.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Platforma vznikla v roce 2020. Služba je modelována jako česká alternativa americké monetizační služby Patreon. U zrodu Herohero stála dvojice podnikatelů Vojtěch Otevřel a Vojtěch Knyttl, kteří se spolu historicky podíleli již na založení kulturní platformy GoOut.cz.[1][2][3]

V roce 2023 platforma expandovala na španělský, německý a americký trh.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JUREČKOVÁ, Anna. České startupy řeší podporu tvůrců a boj proti reklamě. Placený obsah není dočasný trend, ale návrat k normálu, říká spoluzakladatel služby Gazetisto [online]. SJ News, 2021-10-11 [cit. 2023-12-18]. Dostupné online. 
  2. JETMAR, Jakub. Vojtěch Otevřel: "Mladí utrácejí přes HeroHero úplně bláznivě". Médiář [online]. News Media, 2021-07-20 [cit. 2023-12-18]. Dostupné online. 
  3. Herohero. StartupJobs.cz [online]. [cit. 2024-04-26]. Dostupné online. 
  4. Herohero. StartupJobs.cz [online]. [cit. 2024-04-26]. Dostupné online.