Helen Saunders

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helen Saunders
Narození4. dubna 1885
Croydon
Úmrtí1. ledna 1963 (ve věku 77 let)
Holborn
Alma materSlade School of Fine Art
Central School of Art and Design
Povolánímalířka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Helen Saunders (4. dubna 1885 Croydon1. ledna 1963 Holborn) byla anglická malířka, spojovaná s hnutím Vorticismus.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Londýně, ve čtvrti Bedford Park, Ealing. Studovala na umělecké škole Slade School of Art od roku 1906 to 1907 a později na Central School of Arts and Crafts. V roce 1914 se podílela na výstavě Twentieth Century Art (umění 20. století) v galerii Whitechapel Gallery, jako jedna z prvních britských umělců, tvořících v non-figurativním stylu. V roce 1915 se stala členkou hnutí Vorticismus, podepsala vortistický manifest, který vyšel v prvním vydání literárního časopisu BLAST a přispěla i k jejich inaugurační výstavě. Ona a Jessica Dismorr byly jediné ženy - signatářky tohoto manifestu.

Další kariéra[editovat | editovat zdroj]

S vorticisty vystavovala v roce 1916, ale od roku 1920 se stále více odvracela od avantgardy a vracela se k realismu a vizuálnímu stylu. Malovala zátiší, krajiny a portréty, později vystavovala s Holborn Art Society. Brigida Peppina objevila velké množství dříve neznámých informací o životě a práci Helen Saunders. Navzdory své dlouhé kariéře je v současnosti známo méně než 200 jejích děl. Její práce byly na výstavě v Nasher Museum of Art, což je umělecké muzeum Duke University v Durhamu v Severní Karolíně ve Spojených státech. Výstava se konala pod názvem: The Vorticists: Rebel Artists in London and New York, 1914-18. Byla otevřena od 30. září 2010 do 2. ledna 2011.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Zemřela na následky náhodného požití jedu ve svém domě v Holbornu, v Londýně. Později její sestra Ethel darovala tři z obrazy z jejího vortistického období Tate Gallery.

Důležité práce[editovat | editovat zdroj]

  • Abstract Multicoloured Design, kolem 1915. Kvaš, akvarel, grafit na papíře.
  • Monochrome Abstract Composition, kolem 1915. Inkoust, akvarel, grafit na papíře.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Helen Saunders na anglické Wikipedii.