Handré Pollard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Handré Pollard
Osobní informace
Datum narození11. března 1994 (30 let)
Místo narozeníJižní Afrika Somerset West, Jihoafrická republika
Sportovní informace
SportRugby union
PoziceÚtoková spojka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Mistrovství světa v ragby
Zlatá medaile MS 2019 Jihoafrická republika
Zlatá medaile MS 2023 Jihoafrická republika

Handré Pollard (*11. března 1994, Somerset West) je jihoafrický hráč rugby union (dvojnásobný mistr světa). Obvykle hraje na pozici útoková spojka (Fly-half) a specializuje se na kopy[1]. Působí v jihoafrické ragbyové reprezentaci a v anglické rugbyové lize za Leicester Tigers.

Klubová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Působil/působí jako profesionální hráč v klubech v Jihoafrické republice, Anglii, Japonsku a Francii.[2] V roce 2022 vyhrál s Montpellier francouzskou ligu.

Reprezentační kariéra[editovat | editovat zdroj]

MS 2019[editovat | editovat zdroj]

Handré Pollard byl součástí týmu pro Mistrovství světa v ragby 2019 hraném v Japonsku. S jihoafrickou ragbyovou reprezentací se stal mistrem světa a se ziskem 69 bodů (0×pětka, 9×konverze, 16×trestný kop, 1×drop gól) se také stal nejvíce skórujícím hráčem MS 2019.[2] Ve finále nakopal 22 bodů a jen tři body mu chyběly k vyrovnání rekordu počtu bodů v jednom finále, který drží australský zadák Matt Burke s 25 body z roku 1999 proti Francii. Ve stejném roce dokázal s reprezentací vyhrát Championship, soutěž pro Nový Zéland, JAR, Austrálii a Argentinu.

MS 2023[editovat | editovat zdroj]

Byl také součástí týmu pro Mistrovství světa v ragby 2023 hraném ve Francii. S jihoafrickou ragbyovou reprezentací se opět stal mistrem světa. Nastoupil do zápasu skupinové fáze proti Tonze a do všech zápasů play-off.[3] Ve finále proti Novému Zélandu svými čtyřmi trestnými kopy zajistil všechny body vítězné Jihoafrické republice.[4] Pollard se stal nejvíce bodujícím hráčem ve finálových zápasech MS v ragby, nasbíral 34 bodů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Insane 50 metre CLUTCH kick from Handre Pollard | England v South Africa | Rugby World Cup 2023. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. a b Handré POLLARD profile and stats. all.rugby [online]. [cit. 2023-11-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. NOVÁK, Miloslav. Muž s dírou ve tváři. Jak Pollard pro Jihoafričany vykopal další světové zlato. iDNES.cz [online]. 2023-10-29 [cit. 2024-03-09]. Dostupné online. 
  4. Handré Pollard after his kick sent South Africa in the World Cup Final. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Šablona:Jihoafrická republika na MS v ragby 2023