Grawa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grawa
Rozměry
Celková výška180
Šířka85
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakousko
Zeměpisné souřadnice
Map
Ostatní
Vodní tokSulzau
PovodíDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vodopád Grawa je je vodopád na říčce Sulzau (Sulzaubach) pravém přítoku řeky Ruetz v Tyrolsku na orografické pravé straně údolí naproti Grawa Alm (1530 m n. m.). Je přírodní památku ve chráněné krajinné oblasti Serles-Habicht-Zuckerhütl.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vodopád je dobře viditelný ze státní silnice v údolí Stubai, která končí 2,7 km níže u údolní stanice lanovky Stubai Glacier a je možné dostat se k ní po krátké pěšině. Vodopád Grawa se svou šířkou asi 85 m je nejširším v celých Východních Alpách.[1][2] Voda stéká po skalním podloží, kde se tříští o sérií schodišťových kaskád a vytváří tak magickou podívanou na úžasnou zpěněnou vodu padající z výšky asi 180 m do křišťálového bazénu.

Vodopád Grawa byl v roce 1979 prohlášen za přírodní památku v souladu s tyrolským zákonem o ochraně přírody a nachází se v chráněné krajinné oblasti Serles-Habicht-Zuckerhütl. Sulzaubach je napájen nejmocnějšími ledovci v povodí Ruetz, jde o ledovce Sulzenauferner, Fernerstube a Grünauferner. Množství protékající vody je ovlivněno táním ledovců a silnými dešti, zvláště na začátku léta je největší, kdežto na podzim je průtok nejnižší.[3] Průtok vody (množství vody) ovlivňuje výrazně vzhled vodopádu. Na podzim je tvořen úzkým pruhem v pravé části, kdežto u přívalových vod na začátku léta je roztažen do široké oblasti.[4]

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Ledovcové toky jsou velmi nehostinné ekosystémy, vždy studené, s vysokou rychlostí proudění a s každoročními a denními výkyvy v průtoku. Proto mají vysoce specializovanou faunu a doprovodnou flóru s poměrně nízkou biomasou. V oblasti samotného vodopádu se vzhledem k extrémním podmínkám téměř nevyskytuje vodní hmyz ani jiní vodní živočichové. Okolní les tvoří smíšený porost smrku a borovice limba s jednotlivými skupinami olší a bříz a podrostem mechů a bobulovitých keřů typických pro tuto nadmořskou výšku a severozápadní expozici. Díky jemné vodní mlze z kaskád se zde daří mokřadní flóře typické pro tuto lokalitu, jejíž stromy pokryté lišejníky připomínají deštný prales.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

V údolí Unterberg začíná u nízkého stupňovitého vodopádu Ruetz (katarakt Ruetz) turistická trasa Wild Wasser Weg podél říčky Ruetz až k vodopádu Grawa v blízkosti chaty Grawa Alm a dále až k ledovci Stubai. Na západním (levém) okraji vodopádu byl v letech 2007-2008 vybudován výstup se dvěma vyhlídkovými plošinami jako součást Stubai Wild Wasser Weg. Turistická trasa k vodopádu Grawa měří 3,5 km a je dostupný všem věkovým kategoriím i pro uživatele invalidních vozíků a dětské kočárky.[5][6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grawa-Wasserfall na německé Wikipedii.

  1. Vodopád Grawa. Tyrolsko v Rakousku [online]. [cit. 2021-08-16]. Dostupné online. 
  2. DRENGUBÁKOVÁ, Andrea. Nevídaně pestré údolí. Stubai nabízí ledovcové jeskyně, vyhlídky i průzračné jezero | Cestování. Lidovky.cz [online]. 2019-09-01 [cit. 2021-08-15]. Dostupné online. 
  3. Grawa Waterfall. Tyrol in Austria [online]. [cit. 2021-08-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Etappe 1 | WildeWasserWeg Stubai | Wandern in Tirol, Österreich. www.stubai.at [online]. [cit. 2021-08-23]. Dostupné online. 
  5. Dechberoucí letní dovolená v údolí Stubai. SNOW.CZ - vše o lyžování [online]. [cit. 2021-08-15]. Dostupné online. 
  6. Cesta divokou vodou Stubai | Pěší turistika v Tyrolsku, Rakousko. www.stubai.at [online]. [cit. 2021-08-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-16. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TÖCHTERLE, Karlheinz; TÖCHTERLE, Luis. Neustift im Stubaital. Heimat und Destination. Innsbruck: Wagner, 2008. ISBN 978-3-7030-0456-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]