Gollinský vodopád

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Gollinger Wasserfall)
Gollinger Wasserfall
dolní stupeň vodopádu
dolní stupeň vodopádu
Rozměry
Celková výška75 m
Průtok1261 l/s
Nadm. výška560–660 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměSalcbursko
Zeměpisné souřadnice
Gollinger Wasserfall
Gollinger Wasserfall
Ostatní
Vodní tokSchwarzbach
PovodíSalzach (Inn - Dunaj)
Typkáskadovitý (2 stupně)
Poznámkachráněná přírodní památka od roku 1985
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gollinger Wasserfall je vodopád v Rakousku, ve spolkové zemi Salcbursko v horské skupině Göllgruppe v Berchtesgadenských Alpách. Jedná se o dvoustupňový vodopád s celkovou výškou 75 m.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Vodopád se nachází na potoku Schwarzbach, který vyvěrá z obrovské krasové vyvěračky v jeskyni Schwarzbachfall-Höhle v nadmořské výšce 660 m. Teplota vody je celoročně 5–6 °C. Vydatnost vyvěračky značně kolísá od 20-30 l/s v zimě a v suchých obdobích až po 15 000 - 20 000 l/s v období extrémních dlouhodobých srážek.[1] Průměrný průtok vody za období 1999–2011 činil 1261 l/s.[2] Spekulovalo se o propojení tohoto systému s jezerem Königssee na bavorské Berchtegadenských Alp, tato spojitost se však přes veškeré průzkumy neprokázala.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skalní brána pod horním stupněm vodopádu

Horní stupeň vodopádu padá od jeskyně do obřího vodního kotle, odkud protéká pod přírodním skalním mostem. Dolní stupeň má výšku 25 metrů a padající voda se rozstřikuje do vějíře. Celý vodopád je zpřístupněn díky soustavě ocelových lávek, můstků a schodišť, které vedou až k vývěrové jeskyni.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Huemer. Der Gollinger Wasserfall. [s.l.]: [s.n.], 2005. Kapitola Kapitel 2, Karsthydrologische Beschreibung, s. 38 f.. (německy) 
  2. Bundesministerium für Land- und Forstwirtschaft, Umwelt und Wasserwirtschaft (Hrsg.). Hydrographisches Jahrbuch von Österreich 2011. Wien: [s.n.], 2013. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-08. S. Q35. (německy) 
  3. a b WALDHAUSEROVÁ, Jana. Gollinger Wasserfall. Treking.cz. 6.3.2018. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]