Global Teacher Prize

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Global Teacher Prize je cena pro pedagogy za významný přínos jejich profesi. Uděluje ji nadace Varkey Foundation s dotací 1 milionu amerických dolarů. První ročník proběhl v roce 2015. Novináři jí často označují za „Nobelovu cenu pro pedagogy“.[1]

Snaží se zviditelnit důležitost učitelské profese a faktu, že pedagogové z celého světa si zaslouží být vnímáni a oslavováni. Ředitel Varkey Foundation, Sunny Varkey, cenu založil jako reakci na úpadek statusu učitele v některých zemích světa. Mimochodem, oba jeho rodiče byli učitelé.

Pro srovnání pedagogů se používá metodika Varkey Foundation Global Teacher Status Index.

Metodologie[editovat | editovat zdroj]

Při výběru a hlasování asistuje Varkey Foundation síť společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Ta zajišťuje dohled při vybírání kandidátů, spravuje výběr do komise rozhodující o vítězi a poskytuje platformu pro tuto komisi [2].

Z přihlášených soutěžících Varkey Foundation vybere ty, kteří postoupí do druhého kola výběru. V tomto kole porota, složena ze zaměstnanců Varkey Foundation a vybraných expertů zaměřených na podnikání a vzdělávání, jednotlivé soutěžící ohodnotí bodovým počtem na základě daných kritérií. Toto hodnocení zkontroluje podvýbor složený z několika vedoucích pracovníků Varkey Foundation, kteří poté s kandidáty provedou osobní rozhovor. Na základě těchto rozhovorů je vybráno 50 nejlepších kandidátů, kteří postupují do třetího kola. V něm zvláštní cenová komise zvolí deset nejlepších finalistů, kteří postoupí do posledního kola. Ve finále je ustanovena takzvaná „Global Teacher Prize Academy“ složena mimo jiné z učitelů, expertů na vzdělávání, novinářů, veřejných činitelů, ředitelů podniků a vědců. Tato skupina následně hlasuje o vítězi [3].

Global Teacher Prize Czech Republic[editovat | editovat zdroj]

Česká verze soutěže je ve spolupráci s Varkley Foundation pořádána obecně prospěšnou společností EDUin. Ta si za cíl klade zvýšení prestiže učitelského povolání v ČR a podporu kvalitních českých pedagogů. Poprvé se udělovala v roce 2017, kdy proběhl nultý ročník [4]. Kandidáti musí projít třemi koly hodnocení. V prvním kole každou přihlášku bodově ohodnotí pět hodnotitelů na základě čtyř kritérií (podpora vzdělávacího úspěchu každého žáka, vytváření přenositelných inovativních forem výuky, spolupráce s dalšími vzdělávacími organizacemi včetně zahraničí a aktivní účast v mimoškolních aktivitách a zapojení a vliv v profesní komunitě). 30 nejlepších kandidátů postupuje do druhého kola ve kterém nejméně 7 hodnotitelů individuálně sestavují seznamy 10 nejlepších kandidátů. Následně je dle algoritmu sestaven seznam 10 finalistů. Ve finále odborná porota na základě ukázek vyučovacích hodin (osobně nebo videonahrávkou) a rozhovorů s finalisty určí 1., 2. a 3. místo [5].

Vítězové GTP CZ v ročníku 2023:[6]

  1. Roman Göttlicher, SPŠ, OA a JŠ, Frýdek-Místek
  2. Markéta Mylková, ZŠ Krnov, Janáčkovo náměstí 17
  3. Tereza Vítková, ZŠ Trojská, Praha 7

Slavnostní vyhlášení proběhlo 1. 6. 2023 v Praze ve Valdštejnské zahradě

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. About the Global Teacher Prize. Global Teacher Prize [online]. Varkey Foundation, 2018 [cit. 2021-5-23]. Dostupné z: https://www.globalteacherprize.org/global-teacher-prize/about-the-global-teacher-prize/ Archivováno 23. 5. 2021 na Wayback Machine.
  2. Methodology. Global Teacher Prize [online]. Varkey Foundation, 2018 [cit. 2021-5-23]. Dostupné z: https://www.globalteacherprize.org/global-teacher-prize/methodology/ Archivováno 23. 5. 2021 na Wayback Machine.
  3. PwC Methodology. Global Teacher Prize [online]. Varkey Foundation, 2018 [cit. 2021-5-23]. Dostupné z: https://www.globalteacherprize.org/media/6651/pwc-methodology-2019_20.pdf Archivováno 23. 5. 2021 na Wayback Machine.
  4. Global Teacher Prize Czech Republic. Global Teacher Prize Czech Republic [online]. EDUin, 2021 [cit. 2021-5-23]. Dostupné z: https://www.gtpcr.cz/global-teacher-prize-czech-republic/ Archivováno 23. 5. 2021 na Wayback Machine.
  5. Podmínky soutěže a metodika výběru vítězů. Global Teacher Prize Czech Republic [online]. EDUin, 2021 [cit. 2021-5-23]. Dostupné z: https://www.gtpcr.cz/podminky-souteze/
  6. Vítězové GTP CZ 2023 ⋆ GTP CZ [online]. 2023-06-01 [cit. 2023-06-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]