Gigantismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Gigantismus je stav, při kterém je růstový hormon u dětí a zvířecích mláďat produkován v nadměrném množství. Výsledkem je abnormální růst skeletu, muskulárního systému a ve výsledku tedy i nadměrný vzrůst člověka či jiného zvířete, jeho šířky (ryby) či délky (hadi), zejména u vyvíjejících se jedinců, respektive mláďat.

Za takzvaný polární gigantismus, kdy se v moři vyskytují velcí živočichové,[1] patrně může vyšší hladina kyslíku v chladných polárních vodách.[2] Vždyť i s geologickým vývojem Země rostla koncentrace kyslíku v atmosféře a s tím rostla i velikost živočichů.

Po dokončení růstu způsobí nadprodukce růstového hormonu syndrom zvaný akromegalie. Nedostatek růstového hormonu během vývoje naopak způsobí nanismus, trpasličí vzrůst.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tajemství obrovských mořských pavouků je konečně rozluštěno. Na jeho vyřešení se čekalo 140 let. zoom.iprima.cz [online]. [cit. 2024-03-09]. Dostupné online. 
  2. Polar gigantism and the oxygen-temperature hypothesis: a test of upper thermal limits to body size in Antarctic pycnogonids. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov [online]. [cit. 2024-03-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.