Ghost Rider (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ghost Rider
Původní názevGhost Rider
Země původuUSA
Jazykangličtina
Délka110 min
Žánryakční
fantasy
filmový horor
thriller
PředlohaGhost Rider
Námětkomiks Ghost Rider
Scénář a režieMark Steven Johnson
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleviz obsazení
ProdukceAvi Arad
Steven Paul
Michael De Luca
Gary Foster
HudbaChristopher Young
KameraRussell Boyd
KostýmyLizzy Gardiner
StřihRichard Francis-Bruce
Výroba a distribuce
Premiéra16. února 2007
Produkční společnostiCrystal Sky Pictures
Relativity Media
Marvel Studios
Canarsie
DistribuceColumbia Pictures
Rozpočet110 milionů $
Tržby228,7 milionů $
Předchozí a následující díl
Ghost Rider 2
Ghost Rider na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ghost Rider je americký akční fantasy film z roku 2007, který natočil Mark Steven Johnson podle komiksových příběhů o Ghost Riderovi. Do amerických kin byl film, jehož rozpočet činil 110 milionů dolarů, uveden 16. února 2007, přičemž celosvětově utržil 228 738 393 dolarů.[1] Díky komerčnímu úspěchu filmu byl v roce 2012 natočen navazující snímek Ghost Rider 2, ve kterém si titulní roli zopakoval Nicolas Cage.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Už od pradávna slouží ďáblovi, Mefistofelovi, Ghost Rideři, lidští lovci sbírající duše ostatních. Poslední z nich ukradl ďáblovi v 19. století tajnou smlouvu ze San Venganza, která měla Mefistofelovi dodat tisíce duší zkažených lidí, což by mu poskytlo síly přivést na Zemi peklo.

V roce 1986 je mladý Johnny Blaze se svým otcem proslulým motocyklovým kaskadérem. Jednoho dne zjistí, že otec umírá na rakovinu. Posléze jej navštíví Mefistofeles a výměnou za Johnnyho duši otce vyléčí. Ten se však o den později zabije při skoku na motorce.

O 21 let později je Johnny nejlepším kaskadérem, který přežije i ty nejtěžší pády. Setká se svojí dětskou láskou, Roxanne Simpsononovou, nyní televizní reportérkou a domluví si s ní rande. Večer, když se připravuje na schůzku, objeví se ďábel a navzdory protestům promění Johnnyho na Ghost Ridera. Ten dostane za úkol zabít Mefistofelova syna Blackhearta, který hledá schovanou smlouvu. Zatímco Roxanne čeká v restauraci, Ghost Rider musí pronásledovat Blackhearta, který mu ale unikne. Johnnymu pomůže hrobař z místního hřbitova. Další noc je Johnny zatčen, ale uteče a znovu pronásleduje Blackhearta. Roxanne Johnnyho pozná i v Ghost Riderově podobě, ale je unesena Blackheartemm, jenž ji chce vyměnit za smlouvu. Hrobař Johnnymu smlouvu vydá a odhalí, že právě on byl oním posledním Ghost Riderem. Johnny bojuje s Blackheartem, ale protože ten nemá duši, nemůže nad ním zvítězit. Když Blackheart přečte smlouvu a převezme duše tisíce mrtvých, Johnny to využije a ďáblova syna definitivně porazí. Dorazí Mefistofeles, jenž chce navrátit schopnosti, které Johnnymu dal, ale ten odmítne, protože nechce, aby povinnostmi Ghost Ridera trpěli další lidé.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ghost Rider [online]. Boxofficemojo.com [cit. 2015-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]