Garten Tulln

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na zahrady z rozhledny (2009)

Garten Tulln je výstava zahradnické architektury pro malé celky a výzkumné zařízení, které pracuje s Campus Tulln a IMC Fachhochschule Krems. V plánu je spolupráce s Universität für Bodenkultur Wien.[1] V stálou výstavu se areál změnil po zahradní výstavě Dolního Rakouska v Tullnu na Dunaji v roce 2008. V Tullnu na Dunaji jsou rovněž pořádány tradiční zahradnické výstavy Internationale Gartenbaumesse Tulln. Výstaviště leží v Dolním Rakousku v Tulln an der Donau.

Hlavní budova výstaviště

Umístění a obsah[editovat | editovat zdroj]

Zahrada leží na západ od města Tulln an der Donau, mezi mezinárodním výstavištěm a mostem Rosenbrücke nad Dunajem. Plocha výstaviště je rozdělena do dvou částí, z nichž menší část o velikosti asi sedmi hektarů ukazuje zahradní úpravy a rostliny, větší část, 45-akrová část údolní nivy je rekultivována výsadbou různých stromů a keřů, a upravena jako stezka ukazující ekosystémy a jak to jen lze přirozeně rostoucí společenstva. Přes 27 000 trvalek, 3500 keřů, 6000 bahenních a vodních rostlin bylo vysazeno ve více než 40 ukázkách zahrad a zahradních úprav.[2]

Návštěvnost a zaměření[editovat | editovat zdroj]

Od otevření do roku 2013 zahradu zhlédlo více než 1 300 000 návštěvníků.[2] Výstava je udržována celoročně zcela výhradně na ekologických a udržitelných principech. Dolnorakouská výstava květin se prezentuje jako první ekologická a trvale udržitelná zahradnická výstava v Evropě.[3] Po dvouleté výstavbě byla zahrada Garten Tulln poprvé otevřena v dubnu 2008. Byla od počátku připravována podle stejných environmentálních kritérií, které prosazuje Landesaktion 'Natur im Garten', program Dolního Rakouska pro soukromé zahrady.

Nádrž se sochou za vstupem

Otvírací doba[editovat | editovat zdroj]

13. dubna až 6. října 2013, pondělí – neděle od 09.00 do 18.00 hodin.[4]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Investice celkem 23 milionů eur do výstavby areálu vyvolalo kritiku kvůli zdvojnásobení plánovaných nákladů na projekt,[5] ale bylo odůvodněno státní správou kvůli nárůstu úprav a šířícímu se zájmu o zahradnické výstavy.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Krom zahrad byly pro hosty vybudovány restaurace a konferenční prostory. Největší stavbou je 30 metrů vysoká Baumwipfelweg, rozhledna ve výšce vrcholků stromů, na kterou může návštěvník vystoupat pěšky nebo výtahem. K dispozici je půjčovna loděk pro okružní plavby lužní krajinou, bludiště, různě zaměřené tematické akce, zahradnická prodejna a infostánek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. noe.orf.at
  2. a b Die Gartenerlebniswelt in Niederösterreich.. www.garten-tulln.at [online]. [cit. 2013-04-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-15. 
  3. umweltberatung.at, Die GARTEN TULLN, Erste ökologische und dauerhafte Landesgartenschau in Europa, F. Kiss
  4. garten-tulln.at, informace pro návštěvníky. www.garten-tulln.at [online]. [cit. 2013-04-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-03. 
  5. oe24.at, 07. Mai 2009 09:08 Garten-Boom Insider kontert Kritik an Garten Tulln, Ein noch unveröffentlichter Rechnungshof-Bericht kritisiert die Garten Tulln. Die Landesregierung will die Landtagssitzung abwarten.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]