František Petráš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Petráš
Narození20. září 1885
Zubčice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí4. dubna 1976
Český Krumlov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
VzděláníStavební průmyslová škole v Praze
Povoláníprojektant, stavitel, vynálezce
Ovlivněný
Ocenění
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Petráš (20. září 1885 Zubčice4. dubna 1976 Český Krumlov)[1] byl projektant, stavitel a významná architektonická osobnost jižních Čech. Vynalezl a nechal si patentovat duté cihly, takzvané petrášky.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování učení v oboru zednictví v Českých Budějovicích pokračoval ve svém vzdělávání na Stavební průmyslové škole v Praze, kde úspěšně absolvoval stavitelské zkoušky. Mezi lety 1918 a 1945 se aktivně věnoval stavitelství a projektování. Od roku 1920 se stal spoluvlastníkem stavební společnosti Bratři Petrášové v Českých Budějovicích, společně se svými bratry Petrem, Václavem a Ludvíkem. Tato společnost působila až do svého zániku v roce 1946. Petrášův profesní přínos zahrnoval široké spektrum architektonických stylů, počínaje kubismem a pokračující funkcionalismem.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Mezi jeho významné projekty patří vlastní dům, tzv. vila Františka Petráše v Dukelské ulici čp. 25, postavený podle jeho vlastního projektu. Tento dům se vyznačoval použitím červených tašek v kombinaci s bílými okenními rámy a cihlami, známými jako "petrášky". Ohrazení bylo zkomponováno z keramických sloupků, betonu a dřevěných výplní, což přispělo k jeho unikátnímu vzhledu. Inspirací pro tento projekt bylo holandské cihelné stavitelství, přičemž Petráš mohl čerpat i z děl architekta Michaela de Klerka.

Dalším významným dílem byla vila postavená v roce 1919 pro Josefa a Terezii Stroblovi v Tylově ulici čp. 23. Při této stavbě se musel Petráš přizpůsobit omezené velikosti pozemku a umístil dům na obdélníkový půdorys využitím severního kraje pozemku.

Ve dvacátých letech 20. století se Petráš postupně začal odchylovat od zcela neomítnutých cihelných fasád k propojení omítnutého a neomítnutého zdiva. Příkladem je projekt obchodního domu pro Otakara a Jaroslava Rosenfeldovi v Hroznové ulici čp. 2[3], kde byl ovlivněn architekturou Jana Kotěry. Kotěrův vliv lze pozorovat i u stavby nájemního domu v ulici Čechova čp. 36 pro stavební družstvo Havlíček. Tímto způsobem Petrášovy realizace spojovaly moderní prvky s prvky klasického stylu, vytvářející harmonický a funkční prostor.

Odborně se po 1947 podílel na záchraně domů v historickém jádru města Český Krumlov.

Významné realizace[editovat | editovat zdroj]

  • Obchodní dům v Hroznové ulici č. 2, České Budějovice (1923)
  • Rodinné vily v Dukelské ulici č. 25 (1922) a č. 95, České Budějovice (1938)
  • Blok obytných domů stavebního družstva Havlíček v ulici Roháče z Dubé a Čechově ulici, České Budějovice na počátku 20. let
  • Sokolovna v Českých Budějovicích (1932—1947)
  • Českobudějovická záložna (1935—1936)
  • Obchodní dům Brouk a Babka, České Budějovice (1935)
  • Vila v Dukelské ulici č. 80, České Budějovice (1934)
  • Podíl na záchraně domů v historickém jádru města Český Krumlov po roce 1947

Cihly Petrášky[editovat | editovat zdroj]

V roce 1921 získal patent na vynález duté cihly ve tvaru písmene T s příčnými dutinami v řezu. Tento inovativní design cihly, jejíž nízká hmotnost byla dosažena přidáním lehkého lignitu do hlíny během výrobního procesu, přinesl značný pokrok v oblasti stavebnictví. Tento vynález byl vyznamenán na Expozici mezinárodní architektury v Gentu v roce 1921 a v roce 1922 v Turíně, což svědčí o jeho významu a přínosu pro oblast stavebnictví nejen v České republice, ale i ve světovém měřítku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vila Františka Petráše II, Jihočeský - SlavneVily.cz. www.slavnevily.cz [online]. [cit. 2024-02-23]. Dostupné online. 
  2. Petráš František | ENCYKLOPEDIE ČESKÝCH BUDĚJOVIC. encyklopedie.c-budejovice.cz [online]. [cit. 2024-02-23]. Dostupné online. 
  3. obchodní dům bratrů Otakara a Jaroslava Roselfelderových - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2024-02-23]. Dostupné online.