Fotograf (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fotograf
Jazykčeština
Periodicitakaždý 6. měsíc
Země původuČeskoČesko Česko
Klíčové osoby
VydavatelFotograf 07 (od 2008) a Mediagate
ŠéfredaktorMarkéta Kinterová
Odkazy
ISSN1213-9602 a 1802-2413
Číslo ČNBcnb001186136
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fotograf je český fotografický časopis, který vychází od roku 2002 v české a anglické mutaci. Jeho vydavatelem časopisu je spolek Fotograf 07 z.s., dále zaštiťujícího provoz fotografické galerie v Praze a každoroční fotografický festival.

Založení a dějiny[editovat | editovat zdroj]

Šéfredaktorka časopisu Fotograf Markéta Kinterová (vlevo) spolu s editory Tomášem Hrůzou a Andreou Hrůzovou Průchovou (uprostřed) při křtu 36. čísla časopisu Fotograf s tématem Nové utopie (červen 2020) ve Fotograf Gallery v Praze.

Jeho zakladateli byli fotograf Pavel Baňka, mecenáš a sběratel umění Miroslav Lekeš a mladá vizuální umělkyně Markéta Kinterová. V první redakční radě, která přispěla k definování obsahu nového časopisu, zasedli fotografi, kurátor a publicista Josef Moucha, teoretik umění Tomáš Dvořák, kurátorka a teoretička umění Milena Slavická, vizuální umělkyně Sylva Francová, sochařka Jindra Viková a kurátor fotografie Pavel Vančát. První šéfredaktorem se stal Pavel Baňka. V roce 2019 ho na této pozici vystřídala Markéta Kinterová.

Základní charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Časopis Fotograf se řadí se mezi časopisy věnující se soudobé fotografické tvorbě, podobně jako rakouská Camera Austria, španělský Exit, německá European Photography nebo americký Aperture. V letech 2002–2019 vycházel dvakrát ročně. V roce 2020 zvýšil periodicitu na tři čísla v jednom kalendářním roce.[1] Je jediným českým časopisem o fotografii se zahraniční distribucí a po zániku časopisu Umělec také jediným českým periodikem o vizuálním umění v anglickém jazyce. Vedle profilů osobností české a zahraničních umělců a umělkyně pravidelně publikuje překladové i původní teoretické texty, rozhovory, recenze knih o fotografii nebo autorských fotografických knih. Představuje důležité fotografické instituce a recenzuje výstavy. Vedle současné umělecké fotografie představuje významné historické osobnosti a soubory. Jednotlivá čísla jsou tematicky zaměřená. Jedno číslo ročně se tematicky shoduje se zaměřením příslušného ročníku Fotograf Festivalu. Do okruhu přispěvatelů patří řada kurátorů a teoretiků z České republiky, ale i ze zahraničí. Současná grafická podoba časopisu je dílem česko-holandského studia The Rodina.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O nás [online]. [cit. 2020-04-10]. Dostupné online. 
  2. The Rodina [online]. 2014-09-21 [cit. 2020-04-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]