Ergonom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ergonom je odborný manažer koordinující komplexní využívání poznatků různých vědních disciplín k dokumentování, hodnocení i navrhování systémů interakce člověka, produktů a celého prostředí za účelem dosažení nepovrchního komfortu lidského organismu. Jeho nejdůležitější kvalifikací je schopnost vyváženého systémového myšlení a výkonná intrapersonální, interpersonální i přírodovědná inteligence.

Roku 2020 byla Ministerstvem práce a sociálních věcí vymezena profesní kvalifikace "Specialista v ergonomii"[1], která umožňuje zařazení ergonomů ve struktuře českých organizací. Certifikaci vydává na základě odborných zkoušek Česká ergonomická společnost[2] společně s Výzkumným ústavem bezpečnosti práce Praha.

Odborná sdružení[editovat | editovat zdroj]

České ergonomy sdružuje Česká ergonomická společnost, která je součástí International Ergonomics Association (IEA) a Federation of European Ergonomics Societies (FEES).[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Specialista v ergonomii - Národní soustava kvalifikací. www.narodnikvalifikace.cz [online]. [cit. 2022-08-08]. Dostupné online. 
  2. ŠOLTYS, Lukáš. Odborný kurz „Specialista v ergonomii“ – podzim 2024. Česká ergonomická společnost [online]. 2023-06-20 [cit. 2023-12-09]. Dostupné online. 
  3. O nás. Česká ergonomická společnost [online]. [cit. 2023-12-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]