Erec chadaša

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erec chadaša
ארץ חדשה
Datum založení2012
PředsedaEldad Janiv
Volební výsledek0,74 % (Kneset 2013)
Oficiální webwww.eretzchadasha.com
Zisk mandátů ve volbách
Kneset
0/120
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Erec chadaša (hebrejsky ארץ חדשה ; doslova „Nová země“) je izraelská mimoparlamentní radikálně levicová politická strana vzniklá roku 2012.

Program a historie strany[editovat | editovat zdroj]

Předseda strany Eldad Janiv

Stranu založil koncem roku 2012 Eldad Janiv, který se předtím angažoval v hnutí ha-Smol ha-le'umi (Národní levice). Programově se nová strana profilovala jako radikální kritik korupce, ekonomického systému i okupace. Kritizuje propojení byznysu a politiky. Vymezuje se proti kapitalismu, ale odmítá se jednoznačně definovat na pravolevé ose. Strana podporuje vznik palestinského státu a rovné zacházení s izraelskými Araby. Do činnosti nové formace se zapojil kromě Eldada i režisér Rani Blair. Kvůli nedostatku peněz i s ohledem na cílovou skupinu se strana rozhodla vést kampaň na sociálních sítích, nikoliv formou klasických plakátů.[1]

Strana se účastnila předčasných parlamentních voleb v lednu 2013. Se ziskem 28 080 hlasů (0,74 %) ovšem nedosáhla na parlamentní zastoupení.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. על כוס בירה: אלדד יניב הכריז על הקמת מפלגה חדשה [online]. haaretz.co.il [cit. 2013-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Final official results of the Elections for the Nineteenth Knesset [online]. knesset.gov.il [cit. 2013-02-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-03-23. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]