Encontro das Águas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letecký snímek soutoku obou řek
Snadno viditelné rozhraní vod z Amazonky a Río Negro

Encontro das Águas (česky Setkání vod) je pojmenování soutoku řek Amazonky (zde známá též pod názvem Solimões) a Río Negro v Amazonské nížině. Nachází se přibližně 10 km od významného brazilského města Manaus. Soutok těchto řek je jedinečný pro barvu vody v obou tocích. Zatímco Amazonka má žlutohnědou barvu, Río Negro má tmavomodrou až černou barvu.[1] Vody jednotlivých řek se promíchávají jen pozvolna, je zde možné pozorovat poměrně přesnou hranici mezi vodami z každé řeky.

Na soutoku obou řek byl zřízen Ekologický park Janauari (Parque Ecólogico do Janauari), k jehož hlavním atrakcím patří zálivy (igarapés), bujně zelené pralesy (igapós) a kolonie viktorie královské z čeledi leknínovitých.[2]

Mísení vod je také symbolicky připomenuto dvoubarevnými dlaždicemi na manauském hlavním náměstí.[3]

Vysvětlení přírodního jevu[editovat | editovat zdroj]

Příčinou slabého promíchávání vod jsou jejich rozdílné vlastnosti. Voda Rio Negro má vysokou koncentraci huminových látek, které vodu výrazně okyselují (pH 3,5). Voda Amazonky obsahuje vyšší množství jílových částic a je zásaditá (pH 7,5). Liší se i rychlosti proudění vody jednotlivých řek. Amazonka má v místě soutoku přibližně 7,5 km/h, Río Negro 2,5 km/h. Vody mají i rozdílné teploty – žlutohnědá voda Amazonky odráží sluneční záření a neprohřívá se v takové míře jako voda Río Negra, která svou tmavou barvou teplo absorbuje. Amazonské vody mívají teplotu okolo 22 °C, zatímco Río Negro je prohřáté až na 28 °C.[4] Díky rozdílným teplotám mají vody i rozdílnou hustotu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Encontro das Aguas na německé Wikipedii.

  1. NASA Earth Observatory Dostupné online
  2. Trifoniová, Jasmina. 100 nejdobrodružnějších dovolených na světě. 1. vyd. Praha: Slovart, 2013. s. 244.
  3. Manaus, Paříž Jižní Ameriky Dostupné online
  4. Espetacular junção dos rios Negro e Solimões, cujas águas não se misturam por vários quilômetros. Dostupné online Archivováno 7. 4. 2019 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]