Elektrárna Kosovo B

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chladicí věž jednoho z bloků elektrárny Kosovo B

Elektrárna Kosovo B (albánsky Termocentrali Kosova B, v srbské cyrilici Термоцентрала Косово Б) je tepelná elektrárna, nacházející v Kosovu, severozápadně od města Kastriot (Obilić). Je největší v zemi – spolu s elektrárnou Kosovo A se na výrobě energie v zemi podílí 98 %[zdroj?]. Palivem pro ni je hnědé uhlí, které získává z nedalekých dolů.

Elektrárnu Kosovo B tvoří dva bloky (oba 339 MW instalovaného výkonu). Oba se budovaly na přelomu 70. a 80. let 20. století (19771983 a 1984 – blok B2 byl do provozu uveden o rok později, než blok B1).[1] Jejich plánovaná životnost byla 25 let; vzhledem k situaci v Kosovu v 90. letech 20. století, rozpadu Jugoslávie a ekonomického propadu celého regionu jsou však provozovány i nyní. Vzhledem k nedostatečné údržbě však výkon obou bloků poklesl;[2] byly ovšem provedeny alespoň některé dílčí modernizace. Zamýšlené uzavření elektrárny je plánováno na rok 2024.[2]

Spolu s nedalekou elektrárnou Kosovo A přispívá k zhoršení stavu ovzduší, především v zimních měsících.[2] Situaci navíc nepřispívá ta skutečnost, že Kosovo je především rovinného charakteru, obehnané vysokými horami.

Elektrárnu spravuje kosovská vládní společnost KEK (albánsky Korporata Energjetike e Kosovës).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Informace na stránkách kosovské energetické společnosti (srbsky). kek-energy.com [online]. [cit. 2012-08-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-16. 
  2. a b c Informace na stránkách služby USAID (srbsky)[nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]