Dudlík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dudlík

Dudlík je gumová náhražka prsu nebo prstů, která se dává kojencům na uklidnění. Skládá se z pružného kaučukového nebo silikonového sosáku, který dítě cucá, z plochého štítku, který brání spolknutí, a z kroužku, za nějž se dudlík bere do ruky, případně uvazuje. Dudlík v ústech dítěte vyvolává sací reflex, který dítě uklidní, takže lépe usíná. Dudlík s picími otvory je také součástí kojenecké láhve.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Látkové uzlíky čili cumly, naplněné nějakým těstem, se užívaly už od středověku a někdy se dokonce smáčely v odvaru z makovic. Koncem 19. století se objevily gumové dudlíky, nejprve rotačního tvaru, od poloviny 20. století zploštělé, lépe přizpůsobené anatomii úst.

Užitečnost a rizika[editovat | editovat zdroj]

Názory na užitečnost nebo naopak rizika užívání dudlíků se měnily. V současnosti se užívání u kojenců od několika týdnů do dvou až nejvýše tří let spíše doporučuje a podle některých lékařů dokonce snižuje riziko syndromu náhlé kojenecké smrti.[1] Dítě, jemuž rodiče dudlík odmítají, si často cucá prsty. Nejpozději ve třech letech by si dítě mělo dudlíku odvyknout, aby mu nedeformoval rostoucí chrup.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]