Doležalův dvorec (Nový Bydžov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doležalův dvorec (Nový Bydžov)
Základní informace
Slohbaroko
Poloha
AdresaNový Bydžov, ČeskoČesko Česko
UliceTřída Čsl. armády a Dr. M. Tyrše
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky46264/6-668 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barokní budova tzv. Doležalova dvorce se nalézá na třídě Čsl. armády ve městě Nový Bydžov v okrese Hradec Králové. Barokní stavba z konce první třetiny 18. století s novobarokní přístavbou představuje poslední příklad předměstské barokní dvorcové zástavby se zachovalou obytnou budovou na Chlumecku a Novobydžovsku. Budova je chráněna jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tuto budovu uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 46264/6-668.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Doležalův dvorec byl postaven v barokním slohu v době kolem let 1720–1730. Později byl klasicistně a novobarokně upravován. Majitel Jan B. Doležal postavil v jižní části zděný cihlový dům. Do dnešní doby se dochoval pouze hlavní obytný objekt, vjezdová brána a část zděného plotu v ulici Dr. M. Tyrše. V současné době probíhají práce na rekonstrukci dvorce.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Původně uzavřený dvorec sestává z patrové budovy čp. 103 s mansardovou střechou krytou bobrovkami, zabírající čelní stranu pozemku do ulice Čs. armády. Budova má bohatě plasticky členěnou fasádou včetně dochovaných historických oken. Po její levé straně je připojena zděná oblouková trojosá vjezdová brána s bočními brankami s bohatě členěnou fasádou. Památkově chráněná je část ohradní zdi, spojující oba domy v boční ulici.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]