Dobrodeia Kyjevská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eufrasie Mstislavna Kyjevská
Rodné jménoEupraxia
Narození12. století
Kyjev
Úmrtí1131
ChoťAlexios Komnenos
RodičeMstislav I. Kyjevský a Kristina Ingesdotter Švédská
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Dobrodeia Eupraxia Mstislavna Kyjevská, případně Dobroněga, byla ruská princezna, manželka byzantského císaře Alexia Komnena. Zasadila se o rozvoj medicíny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Dobrodeia Kyjevská se narodila v Kyjevě na počátku 12. století, přesný rok však není známý; spekuluje se o roce 1102. Byla dcerou velkoknížete Mstislava I. Kyjevského a jeho choti Kristiny Ingesdotter Švédské.[1] Měla sestru Ingeborg a dalších devět sourozenců.[2]

V roce 1122 se provdala za Alexia Komnena, nejstaršího syna a v té době spoluvladaře byzantského císaře Jana II. Komnena. Získala titul císařovny a přijala jméno Irena po své tchyni, císařovně Ireně Uherské.[3] Manželovi porodila v roce jediné dítě, dceru Marii.[3]

U císařského dvora v Konstantinopoli se stala součástí kruhu ženských intelektuálek, kam kromě ní patřila například teta jejího manžela Anna Komnéna a jistá šlechtična Irena, známá podporováním astrologie.[4] Dobrodeia Kyjevská byla těmito ženami vedena k tomu, aby se zhlédla ve vědě a intenzivně studovala. V dobovém záznamu stojí: „Nenarodila se v Aténách, ale přejala moudrost všech Řeků.“[4] Studovala hlavně díla antického lékaře Galéna a některé jeho spisy přeložila do ruštiny. Teodor Balsamon o ní napsal, že „byla fascinována léčebnými metodami“ a že sama připravovala masti a popsala jejich účinky ve spisu Alimna (což se dá přeložit jako Masti).[4] Tento spis je považován za první lékařské pojednání sepsané ženou a jeho zbytky jsou uloženy ve Florencii. [4]

Zemřela 16. listopadu 1131.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dobrodeia of Kiev na anglické Wikipedii.

  1. a b Evpraksiya Mstislavna of Kiev (c1102-c1135). Familypedia [online]. [cit. 2020-12-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. DĄBROWSKI, Dariusz; DĄBROWSKI, Dariusz. Genealogia Mścisławowiczów. Pierwsze pokolenia (do początku XIV wieku). Kraków: Avalon Dostupné online. ISBN 978-83-60448-54-0. 
  3. a b Archivovaná kopie. www.kbe.auth.gr [online]. [cit. 2020-12-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-01. 
  4. a b c d PUSHKAREVA, Natasha. Women in Russian History. [s.l.]: M.E. Sharpe, 1997. Dostupné online. ISBN 9780765632708. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]