Pomocná proměnná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dočasná proměnná)

Pomocná proměnná, případně z anglického temporary variable také dočasná proměnná, je označení proměnných pomocného charakteru a obvykle s velmi krátkým životním cyklem.

Z hlediska deklarace, oblasti platnosti a případně i způsobu přidělování paměti se obvykle jedná o lokální proměnné.[1] Překladače často navíc takovým proměnným vzhledem k jejich charakteru ani nepřidělí žádnou operační paměť. Místo toho jim nakrátko přidělí jeden z procesorových registrů, takže je k nim přistupováno rychle a není zatěžována paměťová propustnost.

Za identifikátor pomocných proměnných je často konvenčně voleno anglické slovo temporary nebo jeho zkratky, temp a tmp. To ale může být v mnoha případech považováno za nevhodný postup. Je-li to možné, je i u pomocných proměnných jejich názvem vhodné jasně vyjádřit, k čemu slouží a co jejich hodnota reprezentuje.[1]

Jednoduchým příkladem využití čistě pomocné proměnné je klasické řešení úlohy prohození hodnot. Následující program vymění hodnoty v proměnných a a b použitím pomocné proměnné temp:

 temp := a
 a := b
 b := temp

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Temporary variable na anglické Wikipedii.

  1. a b BULEJ, Lubomír. Doporučené postupy v programování [online]. Slajdy k přednášce na MFF UK. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-02-02.