Diskuse s wikipedistou:Tony

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vaše ovečky[editovat zdroj]

Zdravím. Mohl byste, prosím, svým ovečkám sdělit, že u nás nepodporujeme sdílená/kolektivní konta? Konkrétně se mi jedná o Wikipedista:Xcerd27&xkram81 [1]. Toto konto zablokuji dle Wikipedie:Blokování#„Veřejné“ účty. --Luděk 18:53, 3. 12. 2006 (UTC)

Diky za upozorneni. Ja jsem sice studentum rikal, at si udelaji individualni ucty, zjevne jsem to ale dost nezduraznil. Prominte komplikace. Tento semestr to snad uz nenastane, od pristiho to zduraznim vic. S pozdravem --Tony 19:47, 3. 12. 2006 (UTC)

Dobrý den. Dovolte mi, abych zde vyjádřil své znepokojení týkající se práce Vašich studentů. Jde mi zejména o neustálé a vědomé porušování autorských práv. Posledním příkladem budiž diskusní stránka Wikipedista diskuse:Xcecp17, Wikipedista diskuse:Xradm10, Wikipedista diskuse:Xvacv10 nebo (vrcholný výkon) Wikipedista diskuse:Xstuj16.

Jak jistě víte, zakládáme si velice na dodržování autorských práv, proto nemůžeme přijmout texty, které vznikly pouhým zkopírováním bloku textu odjinud a doplnění obrázky staženými ze stejného místa. Dá se pochopit jistá nevědomost ohledně licencování souborů, hodně uživatelů se mylně domnívá, že "když jsem to našel na Internetu, tak je to zadarmo a volně použitelné". Ač je to chybný úsudek, dá se tolerovat a uživateli to vysvětlit. Ovšem praxe, kdy uživatel (nebudu jmenovat, jistě už víte o koho jde) stáhne fotografie afroamerických hudebníků z Internetu a prohlásí je za vlastní dílo, je již naprosto úmyslné porušování osobnostních práv autora a porušení zákona o právu autorském, na což pamatuje i trestní zákon ve svém § 152.

Ocenil bych proto, kdybyste svým studentům vysvětlil také tuto problematiku, neboť se stává velmi výjimečně (ale jsou i takové případy), že by příspěvek některého z Vašich studentů neporušoval práva. O komplikacích, které s nám takovými příspěvky vznikají se snad ani nemusím rozepisovat.

Ještě jsem se chtěl zmínit o jednom článku, Miljan Mandić. Z hlediska Wikipedie se jedná o velký problém, neboť článek odporuje jednomu ze tří základních pilířů - ověřitelnosti. O předmětné osobě není možno najít žádné informace, mám dokonce pochyby o její existenci. Článek jsem proto navrhl na smazání.

Děkuji za pozornost a věřím, že se popisovaná situace brzy změní. --Zirland 00:27, 4. 12. 2006 (UTC)

Děkuji za upozornění. Studenty jsem na nutnost dodržování autorských práv upozornil, zjevně ne dostatečně. Ještě to důrazně provedu tento týden na cvičeních. V dalších semestrech budu v této věci více důrazný již při zadávání semestrální práce. Nicméně na obhajobu "mých oveček" :) bych uvedl, že jich mám téměř sto a problémy se vyskytly zatím jen u cca 5 z nich, jestli je váš seznam úplný. To není špatné, myslím že s tím mívá problémy každý začínající wikipedista, ani mně se to nevyhlo. Jde ale o to, jak se k tomu přispivatel nakonec postaví, uznávám že prohlášení cizích fotek za vlastní je docela drzost. --Tony 12:54, 4. 12. 2006 (UTC)
Dovoluji si Vás upozornit, že tento problém stále trvá (například naposledy Wikipedista:Xjags00). Wikipedie je založena na dobrovolnosti, nutit studenty psát sem články evidentně Wikipedii neprospívá. Cílem dobrovolníků je napsat kvalitní článek, cílem nedobrovolníků je "mít to za co nejrychleji sebou". Myslím, že by pro Wikipedii bylo dobré jí sice ve vyučovacích hodinách zmínit, ne však studenty k psaní článků nutit. Přínos těchto příspěvků je totiž značně diskutabilní a ve velkém množství případů spíš přidělávají práci ostatním. Nebo, pokud chcete studenty nutit s Wikipedií pracovat, doporučují si pořídit lokální verzi (software MediaWiki je šířeno pod licencí GNU GPL) a až články a obrázky, které jsou v pořádku přenášet sem.
Mrzí mě, že jsem nucen Vám psát na toto téma, zatím jsem nováčky vždy vítal, ale porušování autorských práv přímo ohrožuje Wikipedii a nelze ho tolerovat. A Vaši studenti jsou bohužel jeho velkým zdrojem. Nerad bych přistupoval k nějakým represivním opatřením, prosím zkuste se nad mými návrhy zamyslet, případně alespoň studentům důrazně domluvit. Díky za pochopení. --Tlusťa 12:44, 5. 1. 2007 (UTC)
Spěchám, tak jen v bodech: - nikoho nenutím. Studentům dávám možnost vypracovat heslo ve Wikipedii - Jak moc je přínos příspěvků diskutabilní můžete zjistit na mé stránce, kde jsem uvedl seznam prací mých studentů. Je jich skoro stovka, dobrých 20 z nich je přímo výtečných. - Problému s autorskými právy se budu věnovat s ještě větší péčí v příštím semestru, za chování studentů tohoto semestru se ještě jednou omlouvám. - Rozjezd "vlastní" wikipedie zvážím, i když nevím, jestli se mi to pro cca 40 studentů v příštím semestru vyplatí. --Tony 16:14, 8. 1. 2007 (UTC)

Obrázek bez zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Tlusťa 08:36, 12. 12. 2006 (UTC)

Zdroj i autora jsem uvedl již při nahrávání fotky do wikipedie. Jedná se o fotku z tohoto léta, autorem je můj kolega Ing. Hejtmánek.
Problém je již vyřešen, jen jsem na to zapoměl upozornit. Omlouvám se. --Tlusťa 10:07, 12. 12. 2006 (UTC)

Parašutismus[editovat zdroj]

Dobrý den. Před 4 roky jste slíbil upravit heslo Parašutismus, viz jeho diskuse. Nestalo se tak. Navrhuji ho přejmenovat na Sportovní parašutismus, protože v této podobě blokuje vznik hesel spojených s parašutisty u armády.--Zákupák 13. 6. 2010, 07:36 (UTC)

Prazsky krysarik in russian Wiki - I need help![editovat zdroj]

Dear Tony, я пишу раздел "История" в статье Пражский крысарик. Я указываю чешских кинологов, которые содействовали возрождению породы: Theodor Rotter, Otakar Karlik, Ing.Jan Findejs, Doc.Ing.Rudolf Šiler. Я не смогла найти годы рождения и смерти этих людей. Прошу Вашей помощи. Пожалуйста, пишите на мою страницу -Томасина (diskuse) 4. 1. 2013, 18:48 (UTC)