Diskuse s wikipedistou:Podzemnik/Brno/Seznam náboženských staveb v Brně

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zkusil jsem před časem napsat majiteli stránek [1], jestli by nám své neposkytl své fotky. Odpovědí mi bylo slušné a věcné odmítnutí. Což je pro nás samozřejmě nepříjemné, ptám se tedy: co teď? Kapličky by v tomto seznamu měly být a k většině z nich bohužel nemáme k dispozici fotografii. Zkusit dát nějaký ten požadavek na Wikiprojekt Fotografování? Nebo že bychom si to postupně vyfotili sami? --Podzemnik 9. 10. 2009, 11:26 (UTC)

Co se dá dělat. Ono těch kaplí ale zas tolik není, minimálně ke dvěma nějakou nějakou fotku mám a další se určitě vyfotí. Holt není o tyto menší stavby takový zájem. Nicméně když už sem píšu, mám pár dotazů a připomínek:
  1. Osobně bych do seznamu dal jenom kaple, do kterých se dá skutečně vejít, tedy ne nějaké výklenkové, které jsou spíš srovnatelné s božími muky apod. Rovněž bych vypustil obyčejné zvonice a kaple, jež jsou přímou součástí nějakých budov, těch je taky docela velké množství.
  2. Ten úvod by chtělo nějak zpřesnit, nebo respektive přesněji definovat, které stavby tu budou. Protože pod termín "náboženské stavby" se dá zahrnout prakticky cokoliv, i např. jednomístná modlitebna v obytném domě, apod. Jenom tady u nás v Masarykově čtvrti mám v dosahu 10 minut chůze kostel sv. Augustina, Biskupské gymnázium, Cyrilometodějskou církevní základní školu, Cyrilometodějské gymnázium a střední odbornou školu pedagogickou, řeholní dům cyrilometodějek a řeholní dům nějakého jiného ženského řádu, teď přesně nevím jakého.
  3. Tím rovněž narážím na sekci kláštery, teď jsou zpracovány takové ty klasické středověké a novověké, které zůstaly zachovány. Kromě nich ale je i další množství klášterů vybudovaných po polovině 19. století. V knize Encyklopedie moravských a slezských klášterů jsou uvedeny všechny kláštery do poloviny 19. století a z těch dalších je uveden jenom jakýsi výběr.
  4. Takže mě napadlo, i vzhledem k tomu, že klášterů a kostelů je velké množství, vytvořit pro ně speciální samostatné seznamy, neboť už teď, když jsou napsány jenom stojící kláštery, má seznam 30 kB. --Harold 9. 10. 2009, 12:16 (UTC)
  • K bodu 1) To je velmi dobrá připomínka nemohu než souhlasit. Chtělo by to nějak zakomponovat do článku, resp. do úvodního vymezení.
  • K bodu 2) Jo, chtělo by chtěl zpřesnit, proto jsem dnes jen nahodil směr, kterým by se to mělo ubírat. Líbí se mi první odstavec z článku Seznam válečných lodí ztracených během první světové války, kde je jasně napsáno: seznam zahrnuje to a to, to a to nezahrnuje. Čili jasno je u kostelů a klášterů, kapličky zahrnout jenom větší, které dejme tomu mohou sloužit k pobytu osob, drobnou sakrální architekturu ne. Pak by zde mohlo být něco jako další významné stavby nebo tak něco, kam by se vešly všechny ty gymnázia apod. Někteří pak mohou namítat, že se jedná u subjektivně podjatý seznam (tzn. že nemá přesné vymezení), avšak myslím, že na základě zdravého rozumu by jsme měli dojít k uspokojivému řešení (ostatně takový světový operní repertoár je v podstatě taky subjektivně zabarven).
  • K bodu 3) a 4) Takže v podstatě navrhuješ vytvoření článků Seznam brněnských klášterů a Seznam brněnských kostelů. Tomu se nebráním, ostatně by se tím vyřešila ona problematika špatné vymezitelnosti. Bylo by to i lepší v tom, jak už jsi zmínil, že by seznam nebyl tak dlouhý. Pak by se ale zase bylo lepší ty kláštery rozšířit i o ty méně známé, aby byl skutečně úplný. --Podzemnik 9. 10. 2009, 15:35 (UTC)
Fajn, takže jsme si to jakž takž vymezili. Postupně na tom budu pomalu dělat, jak bude chuť a čas. S tou sekcí "Další významné náboženské stavby" souhlasím, nicméně to asi nebude kompletní. Výběr zde i v případě těch kaplí subjektivní bude, ale když to bude přesně uvedeno v úvodu, nevidím v tom problém (viz ty lodě v první světové či opery).
U těch klášterů a kostelů mě napadly ty samostatné seznamy a ty ostatní kláštery tam samozřejmě můžou být. Knížku o klášterech mám doma, v tom není problém. Ale jak jsem psal, v úvodu je napsané, že je to kompletní do poloviny 19. století a pak jenom jakýsi výběr. A abych řekl pravdu, tak v náboženské oblasti se extra neorientuji (mě to spíš zajímá z hlediska historie a architektury), takže nějaké nové konventy, které v knize nejsou, mě nenapadají. Jinak u názvů těch seznamů bych upřednostnil Seznam klášterů v Brně (Seznam kostelů v Brně).
A ještě jsem chtěl původně napsat dotaz, ale zapomněl jsem na něj. :-) Co jsi myslel tím kostelem sv. Vavřince na Dokoupilově ulici? V Brně znám jenom dva Vavřince (Komín, Řečkovice) a Dokoupilovu ulici neznají ani mapy.cz... --Harold 9. 10. 2009, 18:56 (UTC)
Ten kostel na Dokoupilově jsem nevymyslel já, někdo to přidal do Seznam církevních staveb v Brně a já jsem to jen dal do tabulky. Proto tam byly i ty otazníky, taky jsem o tom nic nenašel, umázl jsem to. Já jsem teda nepochopil jaký je závěr? Budeme článek dělit na Seznam kostelů v Brně a Seznam klášterů v Brně? Pokud ano, cp pak s článkem Seznam církevních staveb v Brně? Když ten seznam bude mít kolem 100 kb, myslím, že to bude v pořádku. Jinak ještě k těm klášterům: klidně bych tam uvedl, že je to kompletní seznam podle té a té knihy a hodil ref. --Podzemnik 10. 10. 2009, 09:45 (UTC)
Zatím bych to nijak nerozděloval, řešil bych to, až toho bude zpracováno více. Seznam církevních staveb v Brně bych přesměroval na Seznam náboženských staveb v Brně, což by byl tento vytvářený seznam. A zde by pak v sekcích Kláštery a Kostely byla šablona {{Podrobně}} s odkazy na jednotlivé seznamy klášterů a kostelů. Taková se moje vize, jak by to mohlo vypadat. --Harold 10. 10. 2009, 11:08 (UTC)

Vzhledem k tomu, že kláštery se teď výrazně rozrostly, vyčlenil jsem je do samostatné podstránky Wikipedista:Podzemnik/Brno/Seznam klášterů v Brně, která, až bude seznam hotov, se jenom přesune do hlavního jmenného prostoru. A protože to tedy bude samostatný seznam, zapracuji do něj všechny kláštery, co jsou uvedeny ve Foltýnovi (Encyklopedie moravských a slezských klášterů), možná něco navíc bude v Kučovi... To stejné bych udělal s kostely (samostatná podstránka a pak přesun do main namespace) a v tomto seznamu bych tedy nechal jen ty větší kaple, nekřesťanské stavby a možná něco dalšího, na čem bychom se dohodli. --Harold 4. 11. 2009, 20:39 (UTC)

Takže jsem dokončil ty kláštery. Já osobně už s tím seznamem víc nezamýšlím, nicméně jakékoliv připomínky nebo úpravy k dobrému jsou stále vítány. :-) Jediný menší problém vidím s fotkami. Chtělo by to fotku kláštera (nikoliv kostela) v Zábrdovicích (dnes vojenská nemocnice) a asi taky lepší fotku milosrdných bratří než takhle z dálky přes most. Plus samozřejmě několik chybějících: salesiáni v Žabovřeskách (opět dům, nikoliv kostel, který na Commons je), dva bývalé kláštery ve Štýřicích, Svatotomášský dvůr na Veveří a zámek/rezidenci v Řečkovicích. --Harold 18. 12. 2009, 18:08 (UTC)