Diskuse s wikipedistou:Pavel Jelínek/Staveniště/Koncepty diskusí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Do 17.11.2022[editovat zdroj]

Struktura popisu děje a postav[editovat zdroj]

Chtěl bych se zeptat na několik věcí. Jednak má článek poměrně podrobný seznam postav, ale děj je naznačen jen v pár větách. Pokusil jsem se tedy sepsat hodně stručný děj (vyšlo z toho pár set řádek textu :-) ) viz https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hra_o_tr%C5%AFny_(seri%C3%A1l)&oldid=21899801 .

Nesnažil jsem se o to, abych nevynechal žádnou důležitou část děje seriálu, protože to by snad ani nešlo. Snažil jsem se o to, aby děj byl alespoň pokud možno (ono to možná úplně nejde) poutavý a čtivý pro člověka, který o tom nic neví. Ovšem tento záměr bych naplnil lépe, kdybych vynechal zmínky o Gendrym, Cleganových (Hora+Ohař) a dalších postavách, které jsou na té stupnici důležitosti přece jen o něco níž (budu jim říkat "středně důležitá témata"). Úplně by šel vypustit Dorne a jistě i leccos jiného; snad i o Samovi a Citadele.

Tato témata jsem ale nevynechal, protože jsem chtěl - a to nevím, zda je chytré - tyto středně důležité věci zařadit, aby čtenář viděl jejich místo v příběhu a tak si je mohl snadno zařadit ("aha, ten do příběhu pasuje takto"), až na ně někde narazí. To má ale nevýhodu, že je čtenář spíše zahlcován množstvím nových informací, které se dozví a už je nepoužije, zatímco kdybych počet postav omezil, tak by většina texta byla rozvíjením osudu postav (a reálií a témat), která už čtenář zná: "Jo aha, to už bylo vysvětleno výše." Což má své výhody, ale můj text to splňuje imho jen málo.

Přemýšlím, co s tím. Jelikož je tu celkem podrobný popis postav, uměl bych si představit to, že bych popis děje hodně zeštíhlil a tučně v něm vyznačil nejdůležitější fakt a reálie (byl by trochu víc o událostech a mnohem míň o postavách) - a osudy postav by byly popsány v sekci Obsazení, jak už teď jsou, a přibyly by v nich odkazy právě na ty tučné události, aby si je čtenář zařadil do té celkové mozaiky, se kterou se seznámil výše v tom zeštíhleném popisu děje. Myslím, že to má své výhody, ale také úskalí:

Jednak je otázka, zda chceme v sekci Obsazení mít u každé postavy půltuctu vět o jejím ději a osudu; někdo by řekl, že sekce "Obsazení" je spíš o seznamu herců a že osudy postav můžeme popsat spíš na stránce Seznam postav seriálu Hra o Trůny. Myslím si, že tak známý seriál může mít stránku s postavami, další stránku s místy, (teď nevím, zda i další se seznamem událostmi), další s dějem (to by možná šlo sloučit se seznamem sezón...) Ano, seriál je dost významný, aby si takové stránky zasloužil, ale já tomu tu práci nevěnuji, já tohle dělat nebudu.

Zajímá mne tedy, nakolik je to vhodné (a zda je to nejlepší řešení), že bude půltuctu (i víc) vět u každé postavy v sekci "Obsazení"... Pokud mám děj udělat čtivý, pak v něm z výše uvedeného důvodu mnoho postav nebude a jejich osud tedy nemůžeme popsat jinde, než v sekci "Obsazení" - pokud ovšem nezměníme strukturu článku, aby přibyla sekce Postavy. Do toho se mně také nechce. Mě baví dělat popisy děje a snažit se, aby v nich vynikaly souvislosti a celková mozaika příběhu.

Prolinko[editovat zdroj]

S výše uvedeným souvisí i další věc, kde mě zajímají vaše zkušenosti - jakým stylem je vhodné dělat "popis plný wikiodkazů na další reálie." Jeden přístup jsem použil u Letopisů Narnie; prošpikoval jsem vzájemnými wikiodkazy popis děje se stránkami Seznam postav v Letopisech Narnie a Seznam_míst_v_Letopisech_Narnie. Podle mě tenhle přístup má výhodu, že je takto možné přehledně a přitom do takřka neomezené míry podrobnosti popsat bohatý svět a bohatý děj. U takto zorganizovaných stránek je bezpečné rozvádět existující položky (místa, postavy atd.) a přidávat nové, ale systém je křehký na to, že někdo může jednu stránku změnit a neuvědomit si, že na ni vede wikilink z jiné stránky. Ale když o tom přemýšlím, takhle nevýhoda je vlastně zanedbatelná.

V článku Honorverse (o fiktivním sci-fi universu) jsem také text prošpikoval mnoha wikiodkazy na reálie, ovšem držel jsem to celé v jednom wikičlánku. To mně subjektivně připadá bezpečnější, protože si ve zdrojáku můžu kotvu a odkazy na ni najít snadno pomocí ctrl+F, ale jak jsem zmínil o odstavec výše, takhle výhoda je vlastně zanedbatelná. Předpokládám tedy, že to dilema, zda udělat raději jeden či více článků (bohatě provázaných wikiodkazy) se vlastně redukuje na to, zda chceme přidat reálií tolik, aby to za několik stránek stálo.

V obou případech bohatě používám takovéto kotvy, místo abych využíval kotvu generovanou automaticky názvem sekce, protože ten název se může snadno změnit... Je to tak OK?

V článku Honorverse jsem to dotáhl trochu do extrému; je tak prošpikovaný odkazy na reálie (popsané v jiné části příběhu, tj. odkazy na kotvy, které jsem tam explicitně vytvořil), že je mně až líto přidávat do článku normální wikiodkazy, jak vyžaduje styl Wikipedie, protože ty jsou k nerozeznání od těch odkazů na kotvy. Takže jsem si vytvořil určitou silnou, vyhraněnou vizi, jak udělat text velmi srozumitelný a čtivý (protože si každý vše jedním kliknutím může najít, o čem je řeč) a jsem pokoušený ho prosazovat i proti doporučenému stylu Wikipedie. Tak jsem rád, že jsem na to byl upozorněn a zkusím to překousnout a napravit to. Takže to tady přiznávám jako chybu, ke které mě to fanaticky táhne, ale ocením napomenutí, když bude třeba.


Jak to uděláme v současném článku[editovat zdroj]

Když o tom přemýšlím z výše uvedených hledisek, klidně bych mohl založit stránku s dějem, kde se vyžiju, a stránku s postavami, kam v podstatě jenom zkopíruju současnou sekci "obsazení" a něco málo přidám. Bude mě bavit i prošpikovat stránky (o seriálu, o ději, o postavách) spoustou linků na kotvy, které tam založím. Ale jen v případě, že se na podobě domluvíme, aby to někdo pak nepředělával, protože opravit spoustu odkazů, třeba z [#Seznam postav a míst v GoT#DAENERYS|Daenerys] na [#Seznam postav v GoT#DAENERYS|Daenerys] , může být dost práce, i když někdy se něco dá automatizovat.

Takže já bych klidně byl pro udělat stránku s postavami, stránku s místy (strukturovanou asi hierarchicky, aby blízká místa byla u sebe), stránku s událostmi (pokud dostanu potvrzeno, že je to ok - ale s významností by imho neměl být problém) a stránku "Seznam sezón", kde bude u každé sezóny děj.

Ovšem pokládám za nutné někam dát ten zeštíhlený popis děje zaměřený spíš na události než na množství postav. Prostě úplný základ, aby někdo měl před očima v pár odstavcích celkový příběh - a tak si podrobnější informace snadno zařadil do celké mozaiky. Tak tohle mně připadá důležité a myslím, že by se to nejlépe hodilo do sekce "Děj" v hlavním článku o tom seriálu. Který tedy bude zeštíhlený oproti tomu, co jsem tam vložil ve středu. No a většina těch odkazů, kterými bude text prošpikován, povede právě na tento zeštíhlený text (kromě těch, které odkazují na reálii, která nepatří mezi tak důležité, aby byla zmíněna v tom zeštíhleném textu) - takže ten se stane jakýmsi "středobodem" a kotvou pro ty, kdo jsou ztraceni v množství údajů, protože o tom seriálu nic nevědí.

Chtěl bych mít nějaký jasný konsensus, jak bych to měl udělat, aby se to pak nemuselo předělávat. Já si myslím, že když na každé stránce založím necelý tucet hesel, tak už to má to právo na existenci (aby někdo neřekl, že se to má sloučit do jednoho) a pak tomu lze nechat volný průběh, zda tam budu mít chuť přidávat informaci já nebo kdokoli jiný.


=== Pro

A pro koho vlastně ten článek je?