Diskuse s wikipedistou:Michawiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám v české Wikipedii. Nějakou dobu jsem sledoval, jak připravujete článek o básnířce Marii Dolistové a doufal jsem, že dodáte na závěr i nějaké věrohodné zdroje, aby byly údaje v článku ověřitelné. Můžete to tedy učinit nyní? Děkuji za pochopení. --Luděk 14:43, 30. 7. 2007 (UTC)

Ahoi, Luděk. Shledávám trochu divně, že, když někdo spisuje nový článek, je tvá první starost, zda existuje ověřitelný zdroj. Co je na mém článku tak podezřelé? Ale, samozřejmě máš pravdu, spolehlivé zdroje musí být. --Michawiki 15:01, 30. 7. 2007 (UTC)

Věrohodnými zdroji se nerozumí osobní stránky člověka, o kterém se píše, zvlášť je-li to zdroj jediný. Přečtěte si, prosím, stránku vysvětlující problematiku věrohodných zdrojů. Nechceme mít aféry typu Henryk Batuta.

Pominu-li to, že Vámi uvedený zdroj není nezávislý, tak kde si například ve Vámi uvedeném zdroji ověřím informace z první věty článku? Ta věta zní: "Marie Dolistová narodila se v roce 1951 v Praze, teď - už od roku 1961 - žije v severočeských Teplicích. Poezii spisuje od roku 1985." --Luděk 15:03, 30. 7. 2007 (UTC)

Co? Osobní stránky člověka, o kterém s píše, nejsou věrohodné? Jaképak jiné? Snad pochybuješ taky o mé věrohodnosti? Znám touto básnířku osobně, překladal jsem už básně od ní do lužickosrbštiny a němčiny, z její zakázky. Tento text nejsem vymyslil. Samozřejmě nemůžeš vědět, jak Michawiki jmenuje se v skutečném životu. To ani zde téma není. Zmíněna věta nestojí v českém textu, ale na stránce překladu její biografie do Esperanta, která také patří k jejím stránkám. --Michawiki 15:46, 30. 7. 2007 (UTC)

Ano, osobní stránky v zásadě věrohodné nejsou, a to z hlediska zaujatosti. Jsou nutné nezávislé zdroje. Prosím také, zdali byste mohl mrknout na pravidlo žádný vlastní výzkum. Neberte si to osobně, ani v tom nehledejte něco proti oné básnířce. Prostě jde o to mít článek s uvedenými věrohodnými zdroji. Jak už jsem jednou psal, nebylo by dobré, aby si česká Wikipedie prožila svou aféru Henryk Batuta jako si ji prožili polští kolegové (o tom se psalo i v novinách a hovořilo v rádiu), nemluvě o více případe anglické Wikipedie. --Luděk 16:03, 30. 7. 2007 (UTC)

Žádný vlastný výzkum? No, pojď středu do Teplic, tam můžeš vidět Marie Dolistovou. Ale to je ona osobní, tedy není nezávislá a zaujatá. Snad má příjet Česká televize? Je to nezávislá? Rozumím tvou starost pro věc Henryka Batuty, ale nadsazuješ. Dej článku čas. Kdo chce to posoudit, v jaké mířě zdroj je nezavislý? Raději hned blokovat. --Michawiki 16:44, 30. 7. 2007 (UTC)

Nemohu přijet do Teplic a na základě toho něco psát, to by byl můj vlastní výzkum, což by také bylo proti pravidlu o vlastním výzkumu. Já také nejsem věrohodný zdroj. Wikipedie může pracovat jen s publikovanými zdroji. Opravdu Vás prosím, abyste si přečetl ony odkazy, které jsem Vám uvedl výše, zejména WP:Ověřitelnost a WP:Věrohodné zdroje (tam alespoň úvodní definice o primárních a sekundárních zdrojích). --Luděk 16:53, 30. 7. 2007 (UTC)

Pro mne, stačí mi. Smaz ten článek, pokud jsi administrátor anebo podej návrh pro smazání. --Michawiki 17:19, 30. 7. 2007 (UTC)

Jsem sice správce, ale nechci (a ani nemohu) článek jen tak smazat. Zato bych uvítal, kdybyste dodal nějaké věrohodné zdroje. To o té paní nikdy nepsaly žadné noviny, není o ní v nějakém sborníku apod.? --Luděk 17:23, 30. 7. 2007 (UTC)

Podstránky[editovat zdroj]

Koukám, že vytváříš stránky nejprve u sebe na podstránce, a teprve poté je přesuneš tam, kam patří. Pokud tyto podstránky už nechceš používat, označ je, prosím, šablonou {{smazat}} a některý ze správců je smaže. Díky, JAn 11:52, 15. 9. 2007 (UTC)

Uděláno. --Michawiki 10:05, 16. 9. 2007 (UTC)