Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Jv~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím a díky za debatu. Díky také za přeformulováním mého editu do čtivého textu. Chtěl bych něco řici z výše uvedenýcm čtyřem reakcím.

re: sekta Slovo sekta má v různých částech světa různý vliv na lidi. Pokud budete na východě, tak tam slovem sekta nikoho neurazíte. V Evropě ano. Zde má toto slovo těžce pejorativní nádech. Má to svoje kořeny a opodstatnění. Nehci tady nikoho zatěžovat vývojem tzv. NRM (new religious movements) od 60. let. Každopádně pejorativní význam, který má v současné době je ten, že je to něco ošklivého, špatného, zabijí lidi apod. Různé "sekty" jsou pak dávány do jedné linie - scientologové, om šin rikjo apod. Religioniste (akademici, kteří se zabývají studiem náboženství (nových, starých)), v ČR např. doc. I. Odilo Štampach (mimo jine je ve WIKI) z Pardubic nebo doc. D. Luzny z Masarykovy university v Praze poukazuji, ze prave oznacovani novych nab. smeru za sekty je nestastne, protoze v Evrope se jedna o hanlivy vyznam. Mimo jine doc. Stampach mluvi o tom, ze neni stastne mluvit o sektach. Ale vhodnejsi je pouzivat termin sektarstvi. A to se muze vyskytovat kdekoliv. Jak v nabozenskych skupinach tak v polit. skupinach a jinde. S tim mohu souhlasit. To jen pro vysvetlenou k nazvu sekta. Dovolim si odhadnout, ze nikdo z vas nema poradnou a skutecnou definici sekta (puvodni vyznam je skupina odstepena od hlavni nab. skupiny). A to je ten problem. Sami sebe se zeptejte, co si podtim predtim predstavite. Rozhodne to neni nic pozitivniho. Takze slovo sekta mi vadi, protoze je to pro me urazka. Vy nemusite souhlasit s tim v co veri Scientologie, ale to neznamena, ze me musite urazet, kdyz me to vadi, ne? Chapu, ze to mozna ani tak neberete, pokud jste nikdy nebyli cleny nejake minoritni skupiny, na kterou se koukalo skrz prsty. Ja to povazuji timto za vysvetlene.

Něco o slově sekta vím a myslím si, že mám pořádnou a úplnou definici slova sekta, ale to není nijak důležité. Vrba 18:35, 13. 8. 2005 (UTC)

re: Scientologie Ze sve zkusenosti cloveka, ktery tuto praci dela vice jak 10 let vam muzu zarucit, ze vestina z vas ve skutecnosti nevi, co je a v co veri scientologie. (ten clanek to rozhodne nepopisuje). To je proste moje zkusenost za ty leta. Setkal jsem se mnoha lidmi, kteri byli kriticti na Scientologii, ale kdyz jsme o vecech mluvili, a oni meli dost odvahy, aby se na veci ptali, tak se nakonec vyjasnilo, ze veci se maji trochu jinak. Tim, ale nerikam, ze za celou historii nemuzete narazit na excesy. Narazite, tak jako vsude jinde tak i tady narazite. Ale zijeme v 21. stoleti a Scientologie v 21. stoleti je jina nez byla v 60. letech. Jednoduse proto, ze jina byla doba a jini byli lide. A je velky rozdil mezi Scientologii a scientologmy.

tohle už tu bylo u buddhismu, jen tak na okraj, člověk, který je součástí nějakého společenství, nemá nutně lepší podmínky a znalost tohoto společenství, navíc i scientologů lze rozlišit několik skupin, atd, atd... Encyklopedické heslo se nutně musí dopouštět jistého zjednodušení a zachycení pouze důležitých bodů, neboť je příliš krátké, aby vystihlo jemné odstíny jakéhokoli hnutí, směru, sekty atp. (podívejte se např. na článek impresionismus, je to částečně překlad, částečně moje dílko, vystihuje základ impresionismu, ale rozhodně ho nepokrývá v celé jeho šíři). Vrba 18:35, 13. 8. 2005 (UTC)

re: text clanku o Scinetologii ze Slovenska Chtel bych zduraznit, ze nikdo z vas nevi, kdo psal clanek ze Slovenska. Tudiz tento clanek by mel podlehat stejnym pravidlum editace jako jakykoliv jiny, ne? Nebo zastavate nazor, ze pokud jde o "tu scientologii" tak vlastne pravidla neplati?

To nechápu, ale jistě podléhá stejným pravidlům Vrba 18:35, 13. 8. 2005 (UTC)

re: pravidla a postaveni Chtel bych podekovat, ze aspon debatujete. Ale zaroven bych chtel rici, ze nemam stejne podminky jako ostatni. Rozhodne nemam pocit, ze bych byl ve Wikipedii sobe rovný jak se píše v úvodu:"považujeme se za společenství sobě rovných spolupracovníků, ať už to jsou čerství příchozí nebo "staří mazáci". Proste jsme si rovni, ale nekteri jsou si rovnejsi, ze?

Není zač, rádi poklábosíme :-)). Život je nespravedlivý, rovnost neexistuje, ale ani po svém příchodu jsem nijak nepociťoval, že bych nebyl rovný starším wikipedistům, je samozřejmé, že se jinak přistupuje k někomu, kdo už přispívá několik měsíců a jinak k nováčkovi. Jeho hesla čte více lidí, atd., je to uzpůsobeno jednak obyčejnou zvědavostí, jednak i faktem, že tu bylo mnoho vandalů a je třeba se podívat, zda neznámé jméno IP adresa není zrovna tento případ, atd. pokud 10 let děláte pro scientology, tak jistě víte o čem mluvím.

Rad bych Vas tedy timto pozadal, abyste udrzeli svoje predsudky na uzde a dali my sanci jako komukoliv jinemu. Ja jsem ochoten veci ohledne Scientologie vysvetlit a pripadne dolozit. A jsem vzdycky rad, kdyz lide se ptaji na veci, aby si udelali svuj nazor (na misto slepeho akceptovani informaci z tisku nebo medii).

I já Vás žádám o odložení předsudků, jsem ochoten o věci diskutovat a argumentovat, věcně a bez předsudků.

Diky. JV--17:05, 13. 8. 2005 (UTC)

Podpis napíšete tím, že uděláte 4 x znak "~" Vrba 18:35, 13. 8. 2005 (UTC)

Nejvhodnější by bylo přesunout původní diskusi Wikipedista diskuse:83.208.153.205 na Vaši stránku, jednak by byla debata ucelená a jednak sem patří, nemáte nic proti? Vrba 18:40, 13. 8. 2005 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:33 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:04 (CEST)