Diskuse s wikipedistou:Buenos4

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Časopis Právník

Právník je recenzovaný, odborný časopis zaměřený na teoretické otázky státu a práva, založený v roce 1861. Je nejstarším českým právnickým časopisem a současně jedním z nejdéle vycházejících právnických periodik v Evropě. V současnosti jej vydává Ústav státu a práva Akademie věd ČR v pravidelné periodě dvanáctkrát do roka.

Časopis publikuje výsledky výzkumu a nejaktuálnější poznatky a informace z oblasti právní vědy. Zaměření časopisu je obecné. Přináší odborné články a komentáře z oblasti teorie práva i českého, evropského a mezinárodního práva. Publikuje také materiály vztahující se k aktuálním otázkám české i evropské legislativy. Otiskuje rovněž recenze a ohlasy na vycházející odborné knižní tituly a neperiodické publikace a přináší zprávy o konání významných konferencí, seminářů a dalších vědeckých událostech v ČR i zahraničí. Všechny uveřejněné texty procházejí recenzním řízením, což zajišťuje jejich vysokou kvalitu a rovněž bodování v RIV.

Historie

Vlastní historií časopis jedinečným způsobem dokumentuje tradici českého právního bádání od druhé poloviny 19. století po současnost. Periodikum bylo založeno v kruhu českých intelektuálů a právníků v Praze v roce 1861s cílem dosáhnout plné emancipace české právní vědy jako samostatné disciplíny. U jeho vzniku stály významné osobnosti s mezioborovým přesahem, které do periodika v prvních letech autorsky přispívaly, například spisovatel a právník Karel Jaromír Erben, politik a právník Jan Jeřábek nebo šlechtic Rudolf Thurn-Taxis. Časopis tehdy významně přispěl zejména k dotvoření a ustálení české právnické terminologie, užívané dodnes. V roce 1864 vydávání periodika převzala Jednota právnická. Novým vedoucím redaktorem se stal Antonín Randa, pozdější profesor občanského práva, zakladatel české civilistiky, rektor české části Univerzity Karlo-Ferdinandovy a děkan její právnické fakulty. Od poloviny 50. let 20. století časopis vydává Ústav státu a práva.
Časopis se postupně etabloval na hlavní fórum české právnické obce. Na jeho stránkách se zrcadlily dobové trendy i přístupy k právu a právní vědě v jednotlivých historických periodách, za Rakousko-Uherska, v období po založení samostatného československého státu, za tzv. druhé republiky, za nacistické okupace, za podmínek totalitního komunistického režimu, včetně reformního roku 1968, i po obnově demokratického zřízení po roce 1989.

Ocenění

Časopis Právník byl již v roce 1904 oceněn na prvním kongresu českých právníků v Praze za mimořádný přínos pro povznesení české právní vědy i české právní terminologie. V červnu 2013 získal další prestižní cenu Nejlepší právnický časopis ČR, který je každoročně udělován v rámci Karlovarských právnických dnů.