Diskuse s wikipedistou:Army cz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diskuse s wikipedistou:Army.cz)

Odpověď[editovat zdroj]

Odpověděl jsem Vám na Wikipedie:Potřebuji pomoc#Práva na commons. Vaše otázka zřejmě zapadla, protože jste ji napsal nezvykle nahoru. Obvykle se nové příspěvky do diskuse umísťují dolů. Sám jsem momentálně spíše mimo Wikipedii, takže jsem Vám nemohl odpovědět dříve. Je mi to líto, neboť myslím, že Váš problém má velmi elegantní řešení, které jsem v odpovědi popsal. Pokud byste měl nějaký další dotaz týkajících se práv v projektech Wikimedia, neváhejte se zeptat na Wikipedie:Pod lípou (práva). Děkuji za každý užitečný obrázek, který na Commons nahrajete! Miraceti 19. 2. 2009, 07:47 (UTC)

Odpověď[editovat zdroj]

Děkuji mockrát za odpověď, momentálně čekáme na český překlad CC a jakmile bude dáme celé stránky pod CC Měl bych ještě jeden dotaz, editoval jsem stránku IFOR, která byla smazána kvůli C, bylo by možné ji nějak obnovit?

Uživ. jméno[editovat zdroj]

Zdravím, máme zde malý problém. Tím je Vaše uživatelské jméno, obsahující doménu nejvyššího řádu, což je dle Wikipedie:Uživatelské jméno nepřípustné a vede většinou k okamžitému zablokování. Toho se samozřejmě nemusíte obávat, jen by bylo třeba účet změnit, přičemž si sám můžete vybrat nick nový (nejjednodušší změnou např. na Army cz, ale do toho Vám nikdo mluvit nebude, tedy je to na Vás). Je třeba se k tomu vyjádřit, nejlépe zde, pak Vás může některý z našich byrokratů ihned přejmenovat, což můžeme rychle zařídit. Výhodou je, že Vám zůstanou všechny dosavadní editace, což při jiném postupu neplatí. Díky za pochopení.--Horst 3. 4. 2009, 11:04 (UTC)

Odpověď[editovat zdroj]

Děkuji za upozornění Army cz je fajn pokud je to skutečně nutné.

Dobrá, budete přejmenován na Army cz, dsěluji vám to radši předem a až tady zareagujete, provedu přejmenování. JAn 6. 4. 2009, 08:32 (UTC)
Můžete

Dobrý den, děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment na stránce Portál:Radary/Zajímavosti fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii. — Jagro 6. 4. 2009, 06:54 (UTC)

Prosím používejte tlačítko „Ukázat náhled“[editovat zdroj]

Dobrý den! Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. Faigl.ladislav slovačiny 7. 4. 2009, 09:59 (UTC)

Prosím, věnujte pozornost upozornění, že máte používat tlačítko Ukázat náhled. Neberte to, prosím, na lehkou váhu. Důvody, proč se má toto tlačítko používat, máte uvedeny výše. Kromě technických záležitostí jde i o ohleduplnost vůči lidem, kteří sledují poslední změny nebo budou někdy muset něco hledat v historii (jednotlivých verzích) článků. Věřím, že pochopíte, že je opravdu nanejvýš vhodné a žádoucí toto tlačítko používat. Děkuji za pochopení. --Harold 7. 4. 2009, 11:28 (UTC)

Omlouvám se, potřeboval jsem vidět šablonu v akci a vzhledem k tomu, že jsem používal náhled u stránky s radarovým portálem, jsem musel měnit šablonu. Chtěl bych se zeptat zda je možné ukládat změny u stránek se šablonou pracuje se bez toho, aby se objevilo 100x upozornění.


Chystám jednu akci, kvůli které bych se rád otázal na váš názor, máme texty o radarech ke kterým pořádáme výstavu, a které chceme dát na wiki. Rádii bychom v průběhu května upozornili na těchto wikistránkách zřejmě prostřednictvím nějaké šablony, že se výstava koná a odkázali na webové stránky. Dále bychom rádi na stránkách měli šablonu, ve které by bylo uvedeno, že původní text vznikl za přispění Ministerstva obrany formou obrázku (loga MO) s títmo popiskem,

Myslíte, že by to byl problém?

Byl. Wikipedie je encyklopedie, nikoli inzertní médium. Miraceti 8. 4. 2009, 22:19 (UTC)
Dobrá, to jsem očekával, nicméně máte v portálu šablonu s odkazem na portál, který je v podstatě přesměrování. To o co mi v podstatě jde je, aby se lidé dozvěděli, že pokud je téma zajímá, mohou přímo kontaktovat tiskovou službu pro další aktuální informace.

V tomto případě bych navrhoval několik variant, uveďte prosím co by bylo schůdné a za jakých podmínek.

  1. Šablona MO2 - text: toto téma je součástí infoservisu Ministerstva obrany, pokud potřebujete aktuální informace můžete se obrátit přímo na zdroj(odkaz na zdroj)
  2. Šablona MO2 - text: tento článek se zabývá organizační složkou nebo technikou ministerstva obrany, pokud máte nějaké další otázky můžete se obrátit přímo na zdroj(odkaz na zdroj)
  3. Šablona portál - Tento článek je součástí portálu bezpečnost a obrana České republiky pokud je i to problém, bych portál umístil buď jako stránku uživatele Army.cz nebo jako externí odkaz.
Portál by obsahoval informace o správci a kontakt pro zájemce o další informace.

Cílem této činnosti není "inzerce" , ale aby lidé věděli, že pokud chctějí informace, které nejsou na wiki, tak se mohou obrátit přímo na lidi, kteří jim je poskytnou zdarma.

Ještě mě napadá jedna věc kolem copyrightu licence BY-SA požaduje uvedení autora, zároveň jestli tomu dobře rozumím jste zakázali uvést autorství formou šablony, jaké řešení navrhujete?

Wikipedie prostě není místo pro podobná upozornění. Musíte si PR dělat někde jinde. Děkuji za pochopení. Ani portály neslouží k reklamě. Miraceti 9. 4. 2009, 06:20 (UTC)

Pardon, nemohu s vámi souhlasit. Chápu, že je nutné udržet jistý standart encyklopedie a nechtěl bych bych ji rozvracet. nicméně články o velkých institucích zde jsou a externí odkazy na ně taky. Takže nejedná se no-no situaci, ale o vymezení rámce pro uvádění informací veřejnosti. To o co bude snaha je v prvé řadě vytvoření encyklopedických článků témat, které nás pochopitelně zajímají v druhé dohodnout na míře jakým odkázat na zdroj informací tj. na místa, kde se mohou lidé dozvědět více. nic z toho není na wiki novinkou - existují externí odkazy a i články uvádí jména institucí a lidí, takže tvářit se, že to neexistuje mi připadá poněkud pokrytecké. Chtěl bych se s vámi domluvit na akceptovatelné formy tohoto odkazování, aby to nerušilo encyklopedický ráz wikipedie. šablony portál (název portálu již existují) tj. nerozumím proč by měl být problém jejich umístění pouze díky tomu, že portál založila instituce a ne anonymní osoba. Pokud se jedná o obsah portálu, tak o něm bych se chtěl domluvit. Primárně má být pouze odkaziště jako všechny ostatní, nicméně pochopitelně bychom měli zájem, aby tam byl externí kontakt na webové stránky.
Nejste ani první, ani poslední, kdo se o něco podobného snaží. Není to zas tak rafinované. Je to naopak velmi průhledné. PR si musíte dělat někde jinde. Je mi jedno kde, ale tady to nebude.
Články jsou samozřejmě v pořádku, díky za ně. Odkazy na publikované materiály, ze kterých se čerpalo, také - ještě větší díky. Odkazy na akce, které někdo pořádá nebo dokonce pořádat bude, v pořádku nejsou. Vytváření portálu, který bude hlásnou troubou nějaké organizace, v pořádku není. Snaha propašovávat PR do encyklopedie v pořádku také není. Přestaňte se o to, prosím, snažit, nikam to nepovede. Wikipedie nefunguje na principu "něco za něco", není to kšeft. Miraceti 9. 4. 2009, 06:44 (UTC)
Vážený pane, při uvedení zdroje jsem vycházel i z tohoto závazného pravidla wikipedie: Proto je problematické psát například sám (sama) o sobě, o svých blízkých, o vlastní firmě, svém programu, internetovém projektu, hudební skupině, svém světonázoru a náboženském vyznání a podobně. Pokud se k takovému psaní odhodláte, zvlášť úzkostlivě dbejte na nezaujatý úhel pohledu. Také je vhodné svůj „vedlejší“ zájem na tématu zveřejnit. Nezakládejte o těchto tématech články, pokud existuje jakákoli pochybnost o jejich významu. Počkejte raději, až článek založí někdo jiný a vytvoří alespoň kostru článku. Úzkostlivě dbejte na pravidla Wikipedie i při jejich případné editaci.
Bude se vám to zdát možná divné, ale skutečně nám jde především o umístění článků, které mají informační hodnotu pro obyvatele ČR, pochopitelně jako instituce máme zájem na tom aby se vědělo, že články, které jsme napsali jsou dostupné, tato "reklama" ovšem není věcí, která by se týkala encyklopedie, ale přeseně je to ten druh PR, který budeme "dělat někde jinde". Na druhou stranu zde nejde o rafinovanost, ale o fakt, že pokud vznikne série článků s autorem army.cz, které se budou tvářit "anonymně" očekávám přesně stejnou negativní reakci jako to vyvolalo u vás tj. že se snažíme o skryté PR. Uvedení autora mi v tu chvíli přišlo férové přesně způsobem, které uvádíte v závazném doporučení, které cituji výše. Důvodem proč zde s vámi diskutuji není ten, že bych se snažil znehodnotit wiki, ale, že chci vědět přesně jakým způsobem lze přispívat, aniž by bylo nutné se obávat, že články budou mazány a upravovány kvůli jejich kvalitě.
Z toho co tu zaznělo, jsem tedy vyrozuměl, že články nebudou obsahovat odkaz na instituci, která je autorem vyjma externích odkazů na zdroj informací. Lze založit portál shromažďující články určité kategorie za podmínky, že nebudou propagovat instituci, ale budou odkazištěm na články zabývající se určitou tématikou - tj. portál armáda čr je v pořádku pokud jeho obsahem budou odkazy na články ve wikipedii zabývající se touto tématikou a nebude obsahovat sebepropagační text samotní instituce. Vzhledem k tomu, že portál wikipedie obsahuje aktuální zprávy bych zařadil podobnou položku i do tohoto portálu. Příklad podobně zaměřeného portálu, který vytvářím v současnosti viz portál:radary. Uvítám Váš názor na uvedení zdroje článku, v souladu s doporučením wikipedie, které jsem citoval --Army.cz 9. 4. 2009, 07:48 (UTC)

P.S. Dalo by se tedy smazat šablony MO1 a MO2 a přejmenovat šablonu položka-radary na portál typu D? Děkuji