Diskuse s wikipedistou:89.24.74.108

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte ve Wikipedii, otevřené encyklopedii! Pro prohlížení ani editaci článků ve Wikipedii se nemusíte přihlásit, ale vytvoření účtu je jednoduché a rychlé a poskytne vám mnoho výhod, například:

  • Používání takového uživatelského jména, které si vyberete.
  • Možnost prohlédnout si seznam všech vašich příspěvků.
  • Vaši vlastní uživatelskou stránku.
  • Možnost používat seznam sledovaných stránek, do kterého si můžete přidávat stránky, které vás zajímají.
  • Možnost přejmenovat článek.
  • Možnost ukládat nové stránky nebo úpravy stávajících stránek bez nutnosti opisovat protispamový kontrolní kód
  • Možnost načíst obrázky či jiné soubory do Wikipedie.
  • Možnost upravit si vzhled a chování Wikipedie podle vlastního vkusu.
  • Právo účastnit se hlasování, např. na stránce hlasování o smazání.
  • No a nakonec je tu i možnost stát se po jistém čase správcem (ti mohou mazat a obnovovat smazané stránky, zamknout stránku, editovat zamčené stránky nebo blokovat uživatele, kteří porušují pravidla).

Jen do toho, registrujte se! --Nolanus C E 19:36, 6. 8. 2007 (UTC)

Taktéž vítám v české Wikipedii a chtěl bych Vás poprosit o poněkud mírnější shrnutí editace než toto. Nejsme tu proto, abychom se vzájemně šťouchali nějakými uštěpačnými poznámkami.
Slova "filozof" i "filosof" jsou obě správně a stylově neutrální, podívejte se do Pravidel českého pravopisu, do tzv. Pilipova dodatku, který bývá uveden na konci knížky. Zrovna psaní s/z v přejatých slovech je hned na začátku a uvádí se tam jako příklad mj. i "filos/zofie". Jestli mátě nějaký jiný důvěryhodný pramen, který by pravil, že slovo "filosofie" je zakázané, tak jej, prosím, uveďte. --Luděk 19:48, 6. 8. 2007 (UTC)

Má editace na stránce filozofie[editovat zdroj]

Ano, existuje Pilipův dodatek, byl vynucen konzervativními akademickými kruhy. V samotných pravidlech pravopisu je ale pouze jako platný tvar uvedeno filozofie. Řekněme, že jsou dva tábory wikipedistů. Filosofové a nefilosofové. Filosofové, jak se sami nazývají lpějí na tomto archaickém pravopisu, protože jim to dává pocit nadřazenosti a vznešenosti nad tou nevzdělanou lůzou. Zrovna tak jeden student teologie mi řekl, že se h z theologie vypustilo, protože jsme moc světsky zaměření. Což je samozřejmě nesmysl. Opakuji: Schola -> škola, theologie -> teologie, jízda po levé straně -> jízda po pravé straně.

Vaše děti se ve škole učí filozofie, když napíšou filosofie, je to špatně. Nestěžujte jim to. Ve valné většině oficiálních institucí a moderních knihách se píše výhradně filozofie. Mám doma expertku na český jazyk, která se jím zabývala dlouhodobě na akademické půdě. Jazykové změny jsou nevratné, pokud má zůstat jazyk živý. Příklad - moderní hebrejština versus starozákonní hebrejština (biblická) a středověká hebrejština. Ivrit má dnes mnohem jednoduší gramatiku a také jinou výslovnost. Kdyby nedocházelo k jazykovým změnám, možná bychom mluvily všichni jedním jazykem. Ale ono dochází. Oheň je základ. Dvakrát nevstoupíš do téže řeky. --89.24.74.108 20:31, 6. 8. 2007 (UTC)

Netrhejte, prosím, diskusi do několika různých stránek, ostatně to píši i v návodu k použití na své diskusní stránce v barevném rámečku úplně nahoře.
Wikipedie není diskusní fórum. Pokud chcete psát nějaké své názory, jistě si najdete spoustu diskusních fór někde jinde v Internetu. Nicméně články na Wikipedii píšeme na základě pravidel WP:Ověřitelnost a věrohodných zdrojů. Pokud nedokážete svá tvrzení o tom, že slovo "filosofie" je nesprávné podepřít věrohodnými zdroji, pak zde nemají místo. Ani Vy, ani já nejsme žádnými autoritami -- my můžeme pracovat pouze s prameny. --Luděk 20:39, 6. 8. 2007 (UTC)