Diskuse s wikipedistou:89.102.123.110

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popisy obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den, vítám vás na české wikipedii. Dovoluji si upozornit, že popisy obrázků by se měly psát s počátečním velkým písmenem. Na wikipedii mají mnohé obrázky popis s malým a je to celkově dosti nesjednocené, není však vhodné opravovat velké na malé, spíše naopak. Vojtěch Zavadil (diskuse) 31. 8. 2013, 22:05 (UTC)

Dobrý den, vycházel jsem z toho, že Wiki není striktně odborným médiem a nemusí se tedy uplatňovat veškerá pravidla obvykle používaná při úpravě odborného textu. Pokud by popisy obrázků byly označeny obr.: ......., bylo by to i s velkým písmenem na začátku českého názvu srozumitelné i pro laické uživatele. Pokud popisek takto označen není, je velké písmeno na začátku zavádějící, protože pak může vznikat dojem, že se české názvy píší jak s velkým, tak s malým písmenem na začátku. Pro moje studentíky z gymnázia je pak docela těžké se orientovat. Protože jsem si všiml vámi zmiňované nejednotnosti, upravoval jsem názvy obrázků u čeledí používaných při výuce do jednotné podoby. Na druhé straně jsou mi jasná formální pravidla tvorby odborného textu. Řešením by bylo např. uvedení popisu obrázku v podobě 2 řádek, kde na první bude latinské jméno a na druhé české. Tím by zároveň byla vyjádřena i nadřazenost odborných názvů.

Bude také vhodné, abych se zaregistroval. Pokud by některé potřebné formální zásahy na Wiki mohli provádět zodpovědní studenti gymnázia, pokusil bych to zajistit. Z wikipedie čerpají při tvorbě referátů, tak by mohli být nápomocni. 89.102.123.110 1. 9. 2013, 01:23 (UTC)

Jde v tomto případě o formalitu a drobnost, která nemá velký vliv na kvalitu wikipedie. V článcích ze starší doby to mám také s malým písmenem, než jsem byl na to upozorněn. Další věcí jsou latinské názvy - měly by se psát kurzívou, které se dociluje uvozovkami. Podle vašich úprav v článku Jitrocelovité jsem nabyl dojmu, že odborná botanická sekce na wiki získala posilu. Směle do toho! Rád budu nápomocen jakoukoliv radou či pomocí. S pozdravem Vojtěch Zavadil (diskuse) 1. 9. 2013, 06:39 (UTC)
Děkuji za radu a za důvěru. Pokud mne něco smysluplného napadne, budu to raději předem konzultovat s vámi, abych nedělal zmatky. Hezký den. 89.102.123.110 1. 9. 2013, 17:22 (UTC)
Ještě k zapojení studentů: takové projekty se tu již objevily, např. v článcích o kapradinách (Sleziník červený, Sleziník routička, Kapraď osténkatá atd.), které vznikaly v rámci výuky. Je ovšem třeba počítat s tím, že wikipedie je otevřené médium a každý článek po uveřejnění podléhá úpravám ostatními wikipedisty.
Co se registrace týče, mohu ji jen doporučit. Vojtěch Zavadil (diskuse) 2. 9. 2013, 06:18 (UTC)