Diskuse s wikipedistou:78.110.209.129

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jindřich Švehla[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Jindřich Švehla. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. --MiroslavJosef 14. 3. 2010, 08:27 (UTC)


Doplnění: Jindřich Švehla je autorem scénáře televizního seriálu Fantom operety. Informace je k nalezení na stránce "Fantom operety" na wikipedii. Jistě se najdou i jeho další scénáře. Nezvážíte ještě jednou jeho zařazení?

Martin Švehla vystupuje velmi často v archivním sestřihu televizního zpravodajství "Před 25 lety", na netu jej lze najít také jako dětského herce ve filmech Případ Lupínek - režijní debut Václava Vorlíčka - a Králící ve vysoké trávě - poměrně odvážný film na svou dobu od Václava Gajera. Hojně je na netu citován jako mluvčí ČNB a teď čerstvě o něm píší studenti VŠFS jako o kvalitním pedagogovi. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 92.43.25.186 (diskuse)

Dobrý den, vzkaz od pana MiroslavaJosefa je velmi starý, takže tuto diskusi již nesleduje a bohužel již není na Wikipedii aktivní (což mě velice mrzí, protože jsem si jej velmi vážil). O významnosti nerozhoduje subjektivní pocit autorů, ale existence či neexistence alespoň dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů, které o předmětu článku publikovaly. Pokud takové zdroje doložíte, předložte je na nějakém viditelném místě. Zde na zapadlé diskusi anonymního uživatele by to mohlo zapadnout. Pokud si nejste jistý/á, tak třeba na WP:Pod lípou či na WP:Potřebuji pomoc, pokud jste si jistý/á, že Vámi dodané zdroje podmínky splňují, pak napište rovnou na Nástěnku správců, kteří článek mohou obnovit. — Loupežník (diskuse) 25. 11. 2012, 00:20 (UTC)

Martin Švehla[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Martin Švehla. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. --MiroslavJosef 14. 3. 2010, 11:26 (UTC)


Dobrý den, děkuji za upozornění. Na jména Martin Švehla a Jindřich Švehla jsem narazil při přípravě bakalářské práce, analyzující převrat ve zpravodajství Československé televize v prosinci 1989. Jedná se o syna a otce. Syn - Martin - byl jedním z členů vedení zpravodajské redakce, který povolil vysílání reportáže z událostí 17. 11., natočil první rozhovor s Václavem Havlem a poté úzce spolupracoval s tehdejším mluvčím OF Kantůrkem. Vysílal pořad Názory, ve kterém vystoupila většina tehdejších nastupujících prominentů. Rozhovory s těmito osobnostmi jsou zachované v archivu dnešní České televize. Pátral jsem po M. Švehlovi dál. Zakládal v roce 1987 pořad Hospodářský sápisník, ve kterém vystoupil poprvé např. Valtr Komárek nebo Miloš Zeman, dále pořad tisková konference TN, kde vystupovali rovněž lidé nepohodlní tehnejšímu režimu - i tyto pořady jsou v archivu ČT. M. Švehla odešel z ČT v roce 1990 do SBČS, kde dělal tiskového mluvčího. Dostal několik cen za tuto práci, zejména za komunikaci při oddělování české a slovenské měny, protože dokázal vzbudit dostatek důvěry obyvatelstva, které většinu svých peněz uložilo před odlukou do bank, čímž se výměna původního oběživa za kolkované velmi usnadnila. Potom byl uznáván za komunikaci při krachování menších českých bank, což vyvrcholilo v roce 1996 krachem Agrobanky. Tuto práci ocenil Syndikát novinářů, Česká bankovní asociace a Mediální komise Poslanecké sněmovny. Poslední zmínka o M. Švehlovi (užívá někdy titul ing. a uvádí, že je absolventem VŠE Praha)je z české Citibank (správný název Citibank Europe plc., organizační složka), kde je v pozici viceprezidenta. Zároveň je předsedou čestného kolegia Klubu mluvčích, členem jeho etické komise a podílí se na udělování každoročního titulu Mluvčí roku. Narazil jsem přitom na jeho otce Jidřicha Švehlu, který byl dramaturgem Československé televize v redakci zábavy. Je podepsaný pod silvestrovskými pořady z let 1975 - 1980, tedy těmi nejlepšími, na které se mezi lidmi dodnes vzpomíná. Nedávno je ČT opakovala. Měl jsem možnost hledat v archivu ČT (program PROVIS), kde je celá řada dalších titulů: mikrokomedie Bohouš, seriál Chalupáři, Gott ve Slaném, abych uvedl jen ty nejznámější. Podle pamětníků to byla výrzná postava televizní zápavy, napsal také řadu scénářů (nejlepší jsou prý Fantom operety a Toulavý Englbert, ale je jich tam celá řada). Nemám bohužel kapacitu dále se tím zabývat, ale považoval bych tato dvě jména za zajímavá pro Wikipedia, neboť v ní rád hledám a nalézám. Anglická i německá verze jsou podstatně obsáhlejší, ale v čečské verzi by měli být čeští lidé, tak to prosím uvažte. S pozdravem --83.208.82.237 22. 3. 2010, 08:15 (UTC)