Diskuse s wikipedistou:192.193.116.137

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Martin Urbanec v tématu „Re: Žádost o odstranění nepravdivých informací na Diskuse:Jiří Bavorský

Žádost o odstranění nepravdivých informací[editovat zdroj]

Dobrý den,


obracím se na Vás jakožto editory článku o Jiřím Bavorském, který se nachází pod odkazem https://cs.wikipedia.org/wiki/Jiří_Bavorský, a to jako právní zástupce osoby, která má přímý právní zájem na údajích v článku uvedených (mohu návazně doložit), s žádostí o odstranění tam uvedených nepravdivých skutečností, a sice:

- fotografie pasu (údajně z roku 1925), neboť tento je falzifikátem;

- údaje v tabulce napravo, kde je v kolonce Potomci jako syn uveden „František“ (a to ačkoli v textu článku se uvádí, že to je nejistá informace);

- dále pak o odkazy č. 4 a 5, které odkazují na internetové stránky původce předmětných nepravdivých informací (viz níže);

- především pak celého odstavce týkajícího se údajného nemanželského vztahu: „Dle několika zdrojů princ Jiří měl po vice než 20 let vztah se stejně starou dívkou, kterou si pro rozdílnost postavení nesměl vzít. Kvůli této nenaplněné lásce se rozpadlo i princovo manželství. S touto ženou zplodil po první světové válce syna Františka (1919–1999). V důsledku toho Jiří opustil svou vlast a do jisté míry i bavorskou královskou rodinu a začal studovat teologii. Zda tento příběh odpovídá skutečnosti, lze jen stěží objasnit bez nahlédnutí do spisů v archivu rodu Wittelsbachů, který není volně přístupný. Jak je však vidět na přiložené fotografii, jeho cestovní pas z roku 1925 uvádí v kolonce pro děti syna Františka.“.

Předmětná tvrzení byla v minulosti vyvrácena ve správním řízení, kdy příslušný matriční úřad již pravomocně rozhodl v roce 2019 tak, že v citovaném úryvku uvedený František Zapletal (nar. 1919) není potomkem Jiřího Bavorského a nemůže být jako takový v matrice zapsán.


Předmětné rozhodnutí, jakož i plnou moc, přímý kontakt, jakož i další podklady, mohu na vyžádání oprávněného editora poskytnout k nahlédnutí. Vzhledem k tomu, že tato diskuze je zcela veřejná, a uvedené podklady obsahují osobní údaje, nemohu je na tomto místě zveřejnit.


Jak lze vyrozumět ze zdejších komunitních pravidel, není možné na Wikipedii uvádět zjevné nepravdy či nepodložená tvrzení.  Na základě těchto pravidel Vás tedy laskavě žádám o zjednání nápravy, jak je uvedeno výše.


Děkuji za kladné vyřízení žádosti, případně alespoň za odpověď příslušného editora, s kterým je možné věc vyřídit.


Štěpán Prygl --94.112.108.37 26. 4. 2022, 08:53 (CEST)Odpovědět

Re: Žádost o odstranění nepravdivých informací na Diskuse:Jiří Bavorský[editovat zdroj]

Vážený pane Prygle,

dnes jsem zaregistroval Vaši zprávu na stránce Diskuse:Jiří Bavorský. Odpověděl jsem přímo tam (spolu s kolegou), jak je na Wikipedii zvykem, ale protože si nejsem jist, zda si mé odpovědi všimnete tam, raději Vás informuji i přímo zde.

Zároveň se také omlouvám, že zatím nikdo nereagoval na Vaši zprávu z dubna 2022 – bohužel došlo k jejímu přehlédnutí.

Jak jsem psal na diskusi k článku, pokud mi zašlete zmiňované podrobnosti e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz, rád se na ně podívám, a případně článek dále upravím.

S přáním příjemného zbytku týdne,
Martin Urbanec (diskuse) 1. 6. 2022, 22:01 (CEST)Odpovědět