Diskuse ke kategorii:Výbory

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Kacir v tématu „Obsah kategorie

Obsah kategorie[editovat zdroj]

Podle čeho je definován obsah této kategorie? Podle názvu, nebo podle formy? Mít tam národní výbory za socialismu, Mezinárodní olympijský výbor a další - to mi přijde spíš jako podle názvu. Ale má to podle názvu smysl?

Národní výbory byly totéž, co nyní obecní zastupitelstva, měly by tedy být spíš v kategorii se zastupitelstvy. Jsou to orgány, které nejsou částmi ničeho jiného, a jsou volené z členů obce, kterou spravují.

Mezinárodní olympijský výbor není také částí ničeho jiného, volený je kooptací z poměrně široce definovaného okruhu osob.

Výbory poslanecké sněmovny jsou výběrem části poslanců, kteří se zabývají společným tématem. Jsou částí sněmovny a jsou z ní voleni.

PVVZ byl jako ilegální organizace úplně jiného typu.

Mezinárodní letecký výbor je prostě úřad. Evropský výbor pro normalizaci je v podstatě taky úřad, i když ve formě neziskové organizace. A pak je tu BCBS.

Starý dobrý Slovník spisovného jazyka českého rozděluje heslo "výbor" (v relevantní části) do dvou hlavních významů, které ještě mírně rozděluje do celkem [1]:

  1. skupina osob vybraných (zprav. zvolených) z většího celku, pověřená něj. úkolem;
    1. (v organizacích ap.) orgán takto ustavený s úkolem zastupovat a řídit organizaci na příslušném stupni
    2. veř. spr. národní v-y orgány státní moci a správy
    3. v názvech institucí: Čs. v. obránců míru; hist. V. pro obecné blaho (za Francouzské revoluce)...
  2. orgán státní správy zřizovaný pro speciální obory a úkoly
    1. v názvech: Vládní v. pro cestovní ruch; (dř.) Státní v. pro tělesnou výchovu a sport...

Nevím. Začlenění MOV do téhle kategorie mne zmátlo - a pohled do téhle kategori mne zmátl ještě víc. Tak co s tím? @Kacir:, možná i - pro zásahy do výboru @BobM:. --Okino (diskuse) 24. 7. 2015, 17:16 (CEST)Odpovědět

Nevím. Zrušit? --Wikipedista:BobM d|p 24. 7. 2015, 18:07 (CEST)Odpovědět
Jak to chápu já, kategorie by se měla plnit kolektivními orgány obsahujícími v názvu „výbor“. Za vhodné bych považoval vytvoření podkategorií, které by rozčlenily výbory do jednotlivých odvětví – politické, sportovní, v umění… a níže na další podkategorie. MOV je kolektivní orgán a také výbor, takže mě jeho kategorizace mezi výbory nepřekvapuje, a to ani na jiných verzích.--Kacir 24. 7. 2015, 18:34 (CEST)Odpovědět
Provedl jsem základní rekategorizaci.--Kacir 25. 7. 2015, 13:43 (CEST)Odpovědět