Diskuse ke kategorii:Termodynamika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdá se, že máme vážný problém s kategorizací. Úplně náhodou jsem při pokusu interwuikifikovat kategorii Termodynamika objevil, že tu je ještě jedna kategorie:Termika, která je údajně podle svého hlavního článku jakýmsi nadoborem Termodynamiky. Jenže kategorie:Termodynamika v ní není obsažena, ale leží vedle. V ostatních jazycích nic takového jako kategorie Termika nemají, všude je Kategorie Termodynamika a podřízená přímo Fyzice. Tak co s tím. Nemám nejmenší představu nakolik je to dělení na Termiku a Termodynamiku podstané a zažité, ale pro přehlednost a konzistentnost s ostatními wiki bych byl pro nějaké propojení, sloučení na Termodynamiku, prohození interwiki atp.. Protože na jiných wiki neexistuje sekce Termika a jako laik tak nemám při případné nutnosti kategorizovat nový článek žádné vodítko, co by nemělo patřit do termodynamiky, ale do termiky, prosím odborníky o nějaké zjednodušení nebo vyjasnění v těchto kategoriích. Miaow Miaow 13:04, 12. 10. 2005 (UTC)

Podle mého názoru by kategorie:Termika vůbec neměla existovat- jako fyzik nevím, co to je. Před časem jsem z ní proto přesunul řadu článků do kategorie:Termodynamika a to ty, kde jsem si byl zcela jistý, že tam patří. U ostatních jsem váhal, ale pokud vím, termika není žádný obor. Pokud někdo kvalifikovaný neprohlásí, že současný stav je určitě správný a musí to tak zůstat, přimlouval bych se za přesun všech ostatních článků mezi kategoriemi stejným směrem. // Stejně tak obsah hesla termika považuji v současnosti za nesprávný. Řada sekcí podle mého názoru spadá pod (neexistující) heslo termodynamika. Pod termiku bych zahrnul jevy v atmosféře, možná ještě ,,jevy v kuchyni" — což se mi zdá poněkud komický odstavec, ale budiž. Kf 13:38, 12. 10. 2005 (UTC)

Co vidím, tak kategorie a zejména článek Termika jsou už dost staršího data, proto asi ta nekonzistentnost s ostatními kategoriemi a wiki. Moje, naprosto nevědecká, představa je taková, že teplo jaksi už ze svého principu je dynamická záležitost, takže mi není jasné, co by mohlo být termické a nebylo termodynamické. Takže prozatím návrh řešení: přesun všeho na Termodynamika. Co s tím obsahem článku Termika? Já bych si na tom místě představoval něco jako je de:Thermik, tedy vzdušné proudy. A stávající obsah by se zahrnul někam do hesla Termodynamika. Miaow Miaow 14:50, 12. 10. 2005 (UTC)
Souhlasim s Kf, ackoli jsem termodynamiku na matfyzu studoval, o termice jsem slysel jenom kdysi na stredni v souvislosti s teplotou. Ale podle me se toto oznaceni nepouziva. Presunul bych vsechny clanky z Kategorie:Termika do Kategorie:Termodynamika a clanek Termika prejmenoval na Termodynamika, protoze v tomto clanku se stejne mluvi jen o termodynamice ci o termice v atmosfere, coz bude nejspis uzsi pojem. Bertik 15:41, 12. 10. 2005 (UTC)

Tak zatím jsem převedl interwiki z Kategorie:Termika na Kategorie:Termodynamika a opravil příslušný odkaz na většině cizích wiki. Teď to chche od někoho, kdo do tématu alespoň trochu vidí, vztvo5it nějaký pahýl Termodynamika, abychom mohli stejný přesun Termika -> Termodynamika provést i s článkem (zatím to z cizích en:Thermodynamics aj. odkazuje na Termika. Taktéž jsem provizorně podvěsil Kategorii:Termika do Kategorie:Termodynamika. Miaow Miaow 18:56, 12. 10. 2005 (UTC)