Diskuse ke kategorii:Retroviry

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhoval bych tuto kategorii přejmenovat do jejího latinského originálu, kvůli lepší orientaci. Zároveň navrhuji přejmenovat tak všechny stávající kategorie a stránky, neboť ucelený systém je lepší než mozaika a jelikož některé viry nemají české ekvivalenty, bylo by správné zachovat latinské původy. Snažil bych se ale, aby se vyskytla přesměrování z českých názvů na názvy latinské, pro dostupnost i laickému čtenáři. Zároveň se omlouvám, pokud se někoho dotklo, že jsem tak u jedné či dvou kategorií už učinil, ale myslel jsem, že jsou to výjimky. A jelikož jsem narazil na další Kategorie: Retroviry, tak bych byl raději, kdybych měl požehnání někoho staršího a zkušenějšího, aby se na mě pak starší wikipedisté nesnesli jako sarančata a nesrovnali mě jako pole obilí. Skaal. 13. 3. 2011, 10:04 (UTC)

Nevím, nerozumím tomu (myslíte přejmenovat retroviry na Retroviridae ??), ale taxonomické kategorie tu máme většinou česky. Na kategorii se totiž nedá jen tak přesměrovávat. Články jsou taky primárně česky a z latinských názvů na ně vedou přesměrování.--Ben Skála 13. 3. 2011, 10:32 (UTC)
O problematičnosti přejmenování kategorií vím. Jde mi o to, že pokud někdo mluví o nějaké taxonomické skupině, mluví se spíš o její latinské podobě (Orthohepadnavirus, Orthomyxoviridae,...). Pak tu máme ale jiné odkazy (Retroviry, Hepadnaviry). Navrhoval jsem ucelení taxonomie, takhle je v tom podle mého guláš. Skaal. 13. 3. 2011, 10:48 (UTC)

Já s tím přejmenováním kategorií souhlasím, nemá cenu se snažit o české názvosloví ve virologii. Když se řekne retroviry, vůbec není jasné, co je tím myšleno za taxonomickou kategorii. Všechny virové čeledi bych v kategoriích pojmenovával latinsky. --Vojtech.dostal 14. 3. 2011, 22:20 (UTC)