Diskuse ke kategorii:Podnikatelé podle národnosti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sub. přesun[editovat zdroj]

Všichni čeští podnikatelé z hlediska etnického před rokem 1969, resp. 1993, by měli poté být nikoliv v kategorii "čeští podnikatelé" [resp. "Podnikatelé Česka (sic)"], ale "podnikatelé Rakouska","podnikatelé Rakouska-Uherska", "podnikatelé Československa", "podnikatelé Velkoněmecké říše". Takže kupř. Emil Škoda by neměl být v kategorii "české XY", což je trochu divné, ne? Proto, proti přesunu.--Taavetti 12. 12. 2010, 13:02 (UTC)

Takže jste našel třetí (po kurdských a židovských podnikatelích) podkategorii pojímanou národnostně. Ale ostatní jsou podle zemí (zcela jasně američtí, belgičtí, britští, izraelští, ruští...). Bylo by tedy přijatelné zachování kat:Podnikatelé podle národnosti pro české, kurdské a židovské? --Jann 12. 12. 2010, 15:45 (UTC)
To je dobré řešení. V budoucnu patrně vzniknou další podkategorie pro republiky bývalé SFRJ (slovinští, chorvatští, makedonští), SSSR apod. Ale ano, načrtl jste to dobře. Souhlas, Taavetti 12. 12. 2010, 20:04 (UTC)
OK. Pár dní ještě počkám, kdyby něco. Zdraví --Jann 12. 12. 2010, 20:17 (UTC)

Podle mě by mohlo jít o precedens pro systémovou změnu – i když v současnosti je systém dost nejednotný. Chtěl bych něco o současném stavu, vývoji a možnostech řešení stávající kategorizace podle zemí × podle národnosti (a jmenné konvence) sepsat pod lípu (jako reakci na tento návrh a nedávno proběhlý přesun Diplomaté podle zemí > Diplomaté podle zemí). Nevidím to na dřív než o víkendu; prosím sledujte to tam, ale pro jistotu sem ještě napíšu. Do té doby bych prosil přejmenování neprovádět. --Gumruch 15. 12. 2010, 04:53 (UTC)

Ne přejmenování, ale přesunutí většiny položek do nové kategorie.
...precedens pro systémovou změnu – i když v současnosti je systém dost nejednotný... Řekl, bych právě proto, že je nejednotný.
Diskutovalo se i dříve na různých místech, existuje dokonce návrh doporučení Wikipedie:Kategorizace lidí, který vyšuměl do ztracena. Až něco sepíšete, fakticky vytvoříte cosi, co se patrně bude blížit alternativnímu doporučení. Soudím, že by bylo vhodné je prezentovat u prvního návrhu a pod lípu hodit jen upoutávku. Zdraví --Jann 15. 12. 2010, 21:42 (UTC)

Jsem pro přesun. Osobně upřednostňuji "státní" kritérium před "národnostním". Co se týče Čechů za Rakouska, případně Rakouska-Uherska, nesmíme zapomínat, že rakouský císař měl taktéž titul českého krále a že České království a Země koruny české existovaly až do roku 1918, takže by neměl být problém řadit třeba Emila Škodu, významného to podnikatele Českého království v rámci habsburské monarchie, pod české (stejně to platí i s tzv. českými Němci). --Silesianus 22. 1. 2011, 10:35 (UTC)

Většina přeházena do Kategorie:Podnikatelé podle zemí, včetně českých, kde stejně už byli i čeští Němci, Francouz, Japonec...; zde zůstali jen národy (Kurdové, Židé adt.). --Jann 22. 1. 2011, 11:49 (UTC)