Diskuse ke kategorii:Luxusní automobily

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zařazení vozů vyšší střední a střední třídy do kategorie luxusních vozů je naprosto absurdní. Při proběhlém VfD na to bylo opakovaně upozorňováno. Pokusil jsem se kategorii trochu pročistit, ale Martin Happy Zub sem Superba, Alfu 164 a další auta zase vrátil, navíc přidal např. i Passata. Slíbil jsem, že proti zařazení těchto vozů budu dlouhodobě a vytrvale protestovat. Nebudu se pouštět do revertovací války s M.H.Z., chci zde o problému diskutovat. M.H.Z. na tuto diskuzi explicitně upozorním, pokud svůj názor přidají i ostatní, budu rád. Netvrdím, že jsem motoristický guru, ale něco o autech vím. Passat ani Superb NEJSOU luxusní ani co by se za nehet vešlo, a to ani pokud budeme brát v úvahu nejsilnější motorizace a nejvyšší výbavu. U jiných vozů je to diskutabilní. Johann 2. 1. 2009, 19:26 (UTC)

Hops,pardon. O této diskuzi sem doted neměl ani tušení. Já netvrdim že jsou luxusní,jen mi přišlo že prozatimní četnost článků o autech na wiki je dost mizerná a článků o autech je tu cca 100 až 200. Myslel sem že až tak přesné kategorizování pozbývá smysl. Samozřejmě ani já nechci válků :-D. Spíš sem pro typick český kompromis. Pokud bychom začli kategorizovat odpodlahy pak sem taktéž pro vykopat Superba a Passata a Ášesstku pryč z luxusních aut. Poté ale musíš i ty souhlasit se mnou že fláknout je do kategorie třeba s Fabií nebo Kiou Picanto je taktéž nesmysl. Mohli bychom tedy společně překategorizovat auta a zavést i další kategorie jako SUV, MPV, Crossover, Nižší střední a vyšší střední třída, minivozy apod. Pokud souhlasíš a budeš mi nápomocen tak to uvítám. Zpočátku zde ale budou kategorie se 2 či třemi zástupci. Souhlasíš? --Martin Happy Zub 2. 1. 2009, 19:54 (UTC)

Mrkněte na definici luxusního zboží. Luxusní zboží není to, co se někomu zdá drahé, ale to, co je dražší, čím menší je po tom poptávka. Miraceti 2. 1. 2009, 19:56 (UTC)

Martine, to co píšeš je docela rozumné. Český kompromis bych neprosazoval, od začátku bych auta kategorizoval do rozumných kategorií. Že máme článků o autech zatím málo a že budou některé kategorie skoro prázdné mi vůbec nevadí, časem se jistě zaplní. EN wiki bych si jako vzor v tomto případě raději moc nebral, jistě se tam silně projevuje US škatulkování aut, které je naprosto jiné než to, na které jsme zvyklí v Evropě. Všelijaké ty jejich midsize a fullsize se pro většinu evropských vozů moc nehodí. Zvolil bych "klasické" třídění, které často používají motorističtí novináři, tj. např.:

  • (mikro)
  • mini
  • malé / subkompakt
  • nižší střední / kompakt
  • střední
  • vyšší střední
  • luxusní
  • sportovní
  • SUV

... a asi i další kategorie, ve kterých se ale nevyznám, protože holduji jenom autům, která mají větší šířku než výšku. Nemám nic proti tomu, bude-li např. Veyron řazen kromě kategorie sportovní vozy i do kategorie luxusních vozů. Mezi sporťáky jistě luxusní je. Stejně tak mnohá jiná auta bude vhodné zařadit do více kategorií. Částečně se možná můžeme inspirovat tady. Každopádně díky za ohlas, s re-kategorizací ti rád pomohu. --Johann 2. 1. 2009, 20:47 (UTC)

Výtečně, i když zravna Veyrona bych spíč dal ještě k supersportům a mezi sporťáky bych nechal pomalejší vozy jako Lancii Stratos nebo Audi TT. Tak se do toho pomalu můžeme pustit,neska sem projížděl a uskupoval je podle země výroby a automobilek. Se zařazenmím i do více kategorií souhlasím. Možná bych zavedl i kategorii předválečné vozy a i ty mladší už nevyráběné, ale nevím jak to nazvat, možná krásně česky youngtimer :-D. Chtělo by to podmínky a kategorie vypsat např na portálu automobily aby byly přístupné nám všem kteří se v autech vrtáme. Tam bych tedy vyvěsil seznam kategorií. Tuto diskuzi bych možná převedl také tam, co myslíš?--Martin Happy Zub 2. 1. 2009, 20:56 (UTC)

Ano, jsem pro. Dnes už se Wikipedii věnovat nechci, ale pokud tam něco nahodíš, rád se na to zítra podívám a okomentuji to. Samozřejmě s tím tříděním do kategorií bude mnoho nejasností, zejména u aut, která se už nevyrábějí, přesně jak píšeš. 50 let starý model se těžko vejde do dnešních škatulek. Nějak si s tím ale jistě poradíme. --Johann 2. 1. 2009, 21:01 (UTC)

Koukněte sem: Wikipedista:Puppenbenutzer/Třídy automobilů, založil jsem to 20. 12. a myslel jsem, že se někdo ozve. Bohužel link jsem dal jen z onoho hlasování o smazání a z diskuse k článku Automobil (protože se to netýká jen luxusních aut). Protože se ozval jen kolega Senimo, chtěl jsem kontaktovat pár lidí v diskusi, ale nemám moc času tak jsem to odkládal... --Puppenbenutzer 2. 1. 2009, 21:44 (UTC)