Diskuse ke kategorii:Koncentrační tábory

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

IMHO by nemelo byt v kategorii komunismus, protoze ani mistni komuniste netvrdili, ze zijeme v komunismu. To ze se nekde vzbuduje socialismus bez nich, neznamena ze v nem neexistovaly. Komunismus snad vybudovali pouze Rudi khmerove, kdyz zrusili mesta i penize, ale i o tom lze debatovat. Vrba 10:33, 25. 5. 2006 (UTC)

Takový názor se mi nezdá ve shodě s obsahem hesla komunismus a všeobecným užíváním toho termínu. --Malýčtenář 10:39, 25. 5. 2006 (UTC)

IMHO ne tak docela, muzete byt konkrétní, např. Komunismus je založen na principu každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb. V komunistickém systému již nemají existovat společenské třídy nebo státní aparát. to vyloženě podporuje. Já netvrdím, že komunismus by byl lepší, jen tvrdím, že proste nebyl, tak nemohl vybudovat koncentr. tab. Socialismus je budval, aby se ke komunismu dopracoval drive, přesto to byl IMHO socialismus Vrba 11:16, 25. 5. 2006 (UTC)

komunismus#Komunismus v praxi. Je tu ještě někdo, kdo si myslí, že v Kategorie:Socialismus by měli uživatelé najít koncentrační tábory? --Malýčtenář 12:30, 25. 5. 2006 (UTC)

A co také kategorie:věznění (anglicky en:imprisonment, en:detention)? Samozřejmě že i do těch kategorií komu-, naci-, faši- smus, a dalších forem státního totalitního bezpráví, násilí, útlaku, dnes také hrubého porušování lidských práv. wiki-vr 12:44, 25. 5. 2006 (UTC)

P.S.: a na en.wiki jsem našel en:Category:Imprisonment and detention wiki-vr 12:48, 25. 5. 2006 (UTC)

Pánové, plést pojmy v denním životě je hloupé, ale v encyklopedii už hodně. Při vší nutnosti zkritizovat vše, co se ve východní Evropě v minulém století stalo, odhalit zvěrstva, barbarství atd., je velkou chybou házet vše do jednoho hrnce co jen i zpovzdálí vypadá jako by se v něm chtělo vařit. I dnes mají renomovaní (liberální a dokonce i konzervativní) sociologové asi trochu jiný náhled na to, co v Česku atd. Bylo. Komunismus to per definitionem být nemohl, ten má být jakýmsi konečným stádie socialismu (a je mi líto, v Kambodži nebyl, to bylo hrubé barbarství, a sice skutečně téměř konečného stádia). Socialismus je pak dodnes něčím, čemu se říká teoretický systém společnosti. A zde je nutno dělat rozdíl mezi teorií a tím, jak to vypadalo v praxi – že to byl socialismus, tvrdili jen diktátorští apologetové a barbaři, celou dobu existovalo však mnoho skupin, které tvrdě kritizovali realitu ve východní Evropě, ale zabývali se dalšími diskusemi o socialismu a hlásili se k němu často. A to nebylo jen pár zblázněných levičáků kolem Rudi Dutschkeho, ale celá Frankfurtská škola či její velká část atd. Koncentráky jsem v teoretické koncepci socialismu nenašel, ani u klasiků, ani u moderních sociologů. Čili nutno trochu diferenciace. -jkb- 18:22, 25. 5. 2006 (UTC)

Navrhuji:

  1. podobnou systematiku jako en.wiki:
  2. zařazení do kategorií formy totality, státního útlaku u jednotlivých článků (jako třeba na de.wiki). wiki-vr 13:00, 25. 5. 2006 (UTC)
Výhoda en: je, že mají zvlášť v další úrovni en:Category:Nazi concentration camps, které se do nacismu zapojí snáz (i když taky s jistým zmatkem). Další podkategorie jsou jen koncentráky z búrské války; en:Category:Gulag je zvlášť a pouze v Prisons and detention centres of Russia and Soviet Union, NKVD a Unfree labor; ale to asi kopírovat netřeba tak otrocky (a možná se to nějak popletlo při nedávném přesunu). --Malýčtenář 13:45, 25. 5. 2006 (UTC)

Obávám se, že při současném rozsahu cs. je deleni ve vetsich wikipediich nepouzitelne, opravdu se domnivate, ze to do kategorie socialismus nepatri, kat komunismus se vicemene nebranim, ale IMHO to patri i do toho socialismu. Dekuji Vrba 17:59, 25. 5. 2006 (UTC)