Diskuse ke kategorii:Fyzika kondenzovaného stavu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je "Fyzika kondenzovaného stavu" to, co je spíše známo jako "Fyzika pevných látek"? Jedná se o nové pojmenování stejného oboru, nebo jde jen o špatný překlad třeba z angličtiny? A nebo to je úplně jiný obor? --Luděk 07:05, 20. 9. 2005 (UTC)

Kondenzace je přeměna páry na kapalinu, tudíž se jistě nejedná o fyziku pevných látek, ale spíše kapalin - tedy se nejedná o synonymum. Co se týče správného pojmenování, to nedokážu posoudit. --Zirland 07:15, 20. 9. 2005 (UTC)
Condensed matter physics se nezabývá jen tekutinami, ale i pevnými látkami, a i když mi český název opravdu připadá jako otrocký překlad, zřejmě se opravdu alespoň někde používá (viz Google). Není „fyzika pevných látek“ jiné jméno pro „fyziku pevné fáze“? V takovém případě se o identický obor nejedná, jde spíše o podobory. --Mormegil 08:11, 20. 9. 2005 (UTC)
Domnívám se, že autor pahýlu měl na mysli spíše coi jako opak fyziky plazmatu, ať již jde o pevné, kapalné či plynné skupenství. Protože článku ani kategorie evidentně není žádná škoda, přimlouval bych se odstranění obého.--Karfík 17:57, 20. 9. 2005 (UTC)