Diskuse ke kategorii:Dělostřelecké tvrze československého opevnění

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Spíš než přesun na „Dělostřelecké tvrze Československého opevnění“ bych dal přednost přesunu na „Československé dělostřelecké tvrze“. Tento název je konzistentnější s názvy příbuzných kategorií. -- Mercy (|) 13. 3. 2009, 13:25 (UTC)

No jo, jenže název „Dělostřelecké tvrze Československého opevnění“ přesně říká o co jde - o tvrze toho konkrétního známého opevnění. Československé dělostřelecké tvrze - možná se nějaké stavěly nebo plánovaly i za komunizmu, pak by to bylo matoucí. --Nolanus C E 1. 4. 2009, 12:07 (UTC)
Nestavěly a ani neplánovaly. :-) --Harold 1. 4. 2009, 12:16 (UTC)

Takže, jak to uděláme s tím přejmenováním? -- Mercy (|) 9. 4. 2009, 08:50 (UTC)

IMHO jde o de facto věc zeměpisnou, takže i nadále upřednostňuju v Československu, jde podle mě víceméně o pravidlo u zeměpisných názvů, ale i když se použije druhá verze, bude to pořád zlepšení oproti nynějšku. --Nolanus C 12. 4. 2009, 20:59 (UTC)
Osobně bych asi použil Nolanovu verzi, ale s mírnou úpravou, čili „Dělostřelecké tvrze československého předválečného opevnění“. Velké Č by bylo pouze v případě, kdyby to byl oficiální název (jako je třeba Maginotova linie, Atlantický val, Západní val, Rupnikova linie, Metaxasova linie, Stalinova linie a mnoho dalších), což není. Naše bunkry jsou vždycky označovány jako československé opevnění z let 1935–1938, případně jako československé předválečné opevnění.
V kategorii „Československé dělostřelecké tvrze“ by mohly být třeba i nějaké tvrze stavěné v zahraničí československými firmami nebo projekčně navržené československými vojenskými odborníky, i když ani v jednom případě o ničem takovém nevím. Navíc by asi byl problém pak vytvořit kategorie dělostřeleckých tvrzí jiných opevňovacích systémů. Takhle to může být „Dělostřelecké tvrze československého předválečného opevnění“, „Dělostřelecké tvrze Maginotovy linie“, „Dělostřelecké tvrze belgického předválečného opevnění“, „Dělostřelecké tvrze Rupnikovy linie“ apod. --Harold 12. 4. 2009, 21:31 (UTC)

Dělostřelecké tvrze československého předválečného opevnění je dobrý návrh, ale mám trochu problém s tím "předválečný". Jednak ten výraz je nekonkrétní /samozřejmě, že kdo vystudoval aspoň základku ví, jaká to asi byla válka, ale působí to na mě prostě divně/, jednak to evokuje, jako by existovalo i nějaké poválečné opevnění s kterým je to srovnáváno /asi něco existovalo proti zlým imperialistům, že?/. Především by ten název měl ale být konzistentní s názvem nadkategorie a to je nyní Kategorie:Československé opevnění. --Nolanus C 12. 4. 2009, 21:57 (UTC)

Proti zlým imperialistům něco existovalo, ale bohužel to ještě není prakticky vůbec zdokumentováno a publikováno (vím o jediné knížce, která se podrobně zabývá poválečným opevněním). Nicméně se jednalo spíše o trošku zesílené polní opevnění, zhruba na úrovni předválečného lehkého opevnění vz. 36, i když samozřejmě vylepšené, zdokonalené a upravené.
Když tak o tom přemýšlím, asi bych teda nakonec souhlasil s názvem „Dělostřelecké tvrze československého opevnění“... Problém by sice mohl vzniknout u belgického opevnění (pokud vím, tak rovněž bezejmenného), ale kategorie snad nemusí mít co nejpřesnější název (navíc bude v kategorii Obranné linie druhé světové války). --Harold 13. 4. 2009, 14:16 (UTC)

OK, tak přidám novou šablonu. --Nolanus C 15. 4. 2009, 10:15 (UTC)