Diskuse ke kategorii:Sovětský svaz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

IMHO zpusob teto kategorizace neni stastny, nacpat SSSR do kategorii Dějiny Estonska, Litvy, Lotyšska, Běloruska, Ukrajiny, Moldavska, Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu je IMHO nesmyslne. Neumim si predstavit ze SSSR je podkategorii Kategorie Dejiny Litvy a jeste mene si umim predstavit, ze to tam nekdo bude hledat. Vrba 14:16, 26. 6. 2006 (UTC)

Možná to není šťastný způsob; ale jiný nevidím. Ledaže by se všechny ty kategorie Dějiny: zrušily a nechaly by se jemom Zaniklé státy Evropy --Aktron 14:42, 26. 6. 2006 (UTC)
Je pravda, že to na první pohled vypadá divně, ale k historii těch států to patří. Takže nevidím důvod proč to do příslušných kategorií nezařadit. Jedudedek 14:57, 26. 6. 2006 (UTC)
Případně napsat článek Dějiny Sovětského svazu a zařadit do zmiňovaných kategorií ten a samotnou kategorii Sovětský svaz pak nechat jen v zaniklých státech (a koukám, že tamm je jen evropa a zapomělo se na Asii) Jedudedek 15:01, 26. 6. 2006 (UTC)

IMHO to nejen divne vypada, ale je to i divne, do dejin ceska take necpu kategorii Ceskoslovensko, ackoli to tam take castecne patri. Konecne na zaklade teto uvahy mohu kategorii USA nacpat do dejin GB a to to radeji nedotahuji do konecnych dusledku, kdy kategorii vsechny staty evropy narvu do Nemecka, protoze Nemci drzeli celou Evropu. Napr. Azerbajdzan ma prece dejiny, normalne se to pise tak, ze od tehdy a tehdz bzl soucasti toho a toho statu a v te kategorii by pak byly veci tykajici se specificky tohoto uzemi, zbytek je v SSSR, nevidim duvod proc by napr Cernobyl mel byt dostupny z kategorie Dejiny Turkmenistanu. Vrba 15:06, 26. 6. 2006 (UTC)

Jeste jednou, mozna nechapu k cemu slouzi kategorie, ale pokud slouzi uyivateli, tak si neumim predstavit uzivatele, ktery bude hledat napr. heslo Ivan Stěpanovič Koněv v dejinach Turkmenistanu. Proste bych SSSR mel v zaniklych statech a clanek historie Azerbajdzanu bude mit samozrejme link na SSSR Vrba 15:21, 26. 6. 2006 (UTC)

Ten příklad s Německem se přecejen trochu nehodí; je rozdíl jestli byla nějaká země ovládána Německem jen pár let, zatímco třeba Ukrajina byla součástí SSSR snad 70-80 let. Navíc Sovětský svaz je zaniklý stát, takže se to přecejen nedá srovnat ani s přirovnáním kategorizace dějin USA a GB, když GB tu ještě máme (to znamená, že zaniklé státy provedeným způsobem kategorizovat lze, protože jich není tolik). Logicky, Sovětský svaz je součástí dějin každé dnes nástupnické země, proto jsem to takto kategorizoval. Nebudu se bránit tomu, pokud se to předělá, vadit mi bude jenom to, pokud se to zařadí jenom pod Rusko a na ostatní se jaksi zapomene, což tu právě ještě včera bylo. Aktron 15:52, 26. 6. 2006 (UTC)
S tim německem by to bylo tak, že by se např. kategorie Třetí říše nacpala do (skoro) všech států evropy a ne obráceně. Jinak sovětský svaz jsem zařadil do ruska proto, že (jestli se nepletu) je rusko nástupnickým státem sovětského svazu. A to že se sovětský svaz zapsal výrazně do dějin dalších postsovětských republik a do těch jsem to nezačlenil není žádné zapomínání, tam si jen myslím to přiese víc netolikosouvisejících informací, než souvisejících. Když už jsem mluvil o tom německu, tak třetí říši bych taky cpal jen pod německo a né do všech států na které si dělala nárok. Jedudedek 16:22, 26. 6. 2006 (UTC)
Já tomu rozumím, problém je však v jedné věci. Pokud tu bude článek o nějakém nerusovi ze SSSR (Stalin, Ševarnadze) či čemukoliv neruském tak potom nebude existovat přímá cesta od kategorie dějin té které země do kategorie Sovětský svaz. Jedině ke konkrétnímu článku dát i kategorii Dějiny <konkrétní země>, což ale mi příjde zase dost proti struktuře kategorií. --Aktron 16:29, 26. 6. 2006 (UTC)

Nerozumim, jako ze pokud bude u Stalina kategorie neco SSSR, IMHO by tam kat dejiny SSSR byt nemela, protoze kat dejiny SSSR by mela obsahovat treba ty marsaly, kde uz bude. No, ale ona tam urkite je, tak tedy clovek musi kliknut na tu kat a pak na nadrazenou kat. Pokud to bude cist a nebude chtit jit pres Stalina do kategorie historie Kazachstanu, tak predpokladam, ze u nej bude za datumem narozeni neco jako Gori (Gruzie), coz za normalniho uzivatele povazuji za pravdepodobnejsi cestu. Vseobecne souhlasim s Jedudedkem, Rusko ano je to nastupnicky stat, ostatni ne, aby nam jeste cecenci nerezali ucho, ze je spojujeme se zlocinci ;) Vrba 20:45, 26. 6. 2006 (UTC)