Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Železnice/Fotografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prošel jsem své fotografie pořízené v Železničním muzeu v Lužné u Rakovníka a zjistil, že jsou téměř všechny pro naše účely nepoužitelné. Buď je fotka nekvalitní, nebo jsou tam lidi (většinou úmyslně já nebo přítelkyně), případně se mi nepovedla kompozice z důvodu nedostatku prostoru. Opsal jsem alespoň typy lokomotiv, které jsem na fotografiích identifikoval. K tomu jsem doplnil údaje narychlo nalezené na webu a vznikl tento seznam. Myslím, že je užitečné mít tyto informace někde zpracované na jednom místě.

V této souvisloti mne napadlo, že bychom možná mohli někdy podniknout společnou výpravu do tohoto muzea, (případně i do jiných míst) a příslušné snímky pořídit. Moje přítelkyně prohlásila, že už se mnou do železničního muzea nepůjde, neboť jsme tam byli moc dlouho :-). Co Vy na to? --Petr.adamek 10:30, 15. 9. 2005 (UTC)

Já nějaké fotky z toho muzea mám (asi to taky nebude žádný zázrak), ale hlavně vidím problém v tom, že v tom muzeu je cedule zakazují fotky tam pořízené veřejně používat. Přesnou formulaci si nepamatuji, ale rozhodně bych případné použití fotek odtamtud ve wikipedii viděl jako určitý právní problém. Samozřejmě je otázka, nakolik má ten zákaz oporu v našem právním řádu, tj. nakolik ho musíme poslechnout. --Radouch 10:36, 15. 9. 2005 (UTC)
Tak ono je fotografování pro jistotu úplně zakázáno, viz: http://www.os.cd.cz/muzeum/index.php?action=section&id=1619 (mám pocit, že je to novinka, když jsem tam byl někdy loni či kdy, tak se to snad pro svou potřebu ještě smělo). Hm. --Radouch 10:43, 15. 9. 2005 (UTC)
O tom potenciálním problému vím, mají to tam napsané velkými písmeny, a proto jsem se na ten návštěvní řád samozřejmě díval. Ale ta formulace je Filmování a fotografování pro komerční využití je v celém areálu zakázáno. Výjimky povoluje na základě objednávek pouze vedoucí muzea. Jednak se domnívám, že náš případ není komerční využití, a navíc jsem předpokládal, že bych se pro jistotu pokusil získat povolení od vedoucího muzea. Pokud by podmínky byly přijatelné, klidně bych i nějaký poplatek zaplatil. --Petr.adamek 10:49, 15. 9. 2005 (UTC)