Diskuse k Wikipedii:Pro učitele

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pár připomínek[editovat zdroj]

  • Já si myslím, že by se mělo zdůraznit, že "formulace informací vlasními slovy" vede k podpoře myšelní.
  • tyto dva body se významově překrývají:
    • „Obsah musí být ověřitelný z nezávislých zdrojů. Stejně jako v různých vědeckých, diplomových i školních pracích je i ve Wikipedii zapotřebí pravdivě uvádět zdroje informací.“
    • „Je možné uveřejňovat pouze informace, které byly již publikované jinde. K publikování vlastního výzkumu Wikipedie v žádném případě neslouží.“

--Juan de Vojníkov 10:24, 7. 6. 2008 (UTC)

Domnívám se, že jde o dvě věci, které spolu úzce souvisejí, ale je třeba zmínit je odděleně, neboť odkazují každá na jedno z důležitých pravidel, tj. ověřitelnost a žádný vlastní výzkum. Jinak to zvýraznění je asi vhodné. --Pajast 08:54, 9. 6. 2008 (UTC)

Aha, tak dobře.--Juan de Vojníkov 06:34, 10. 6. 2008 (UTC)

Murder Madness and Mayhem[editovat zdroj]

Upozorňuji na en:Wikipedia:WikiProject Murder Madness and Mayhem, veleúspěšný projekt na anglické Wikipedii.--Ioannes Pragensis 12:04, 2. 7. 2008 (UTC)

Čáryfuk[editovat zdroj]

Provedl jsem jazykovou korekturu textu - myslím, že verzi s tolika chybami by učitelé hodnotili docela kriticky, já aspoň každopádně:). Ale proč zmizel ten odstavec s "exempla trahunt"? Tam hrajou nějakou roli asi ty divný trojtečky, že jo? Jakou? Ještě by možná snesla překopání ta druhá věta (považujeme za čest být..), ale teď mě nenapadá, jak. (moct být?, že můžeme být zdrojem - možná Vážíme si toho, že máme tu čest(, že můžeme) být zdrojem Vašich informací... --Jiří Janíček 20. 7. 2008, 02:01 (UTC)

Je to jednoduché, je to zmizelé. Ve zvláštních znacích pod editačním oknem máš <!---->, stačí tím něco "uzávorkovat" a bude se to objevovat jen při editaci. Používá se to asi především pro vzkazy editorům (viz vyjmenovaná slova) nebo se tak v překladech zachovávají původní formulace, není-li si překladatel úplně jistý (viz New York#Geografie). Nebo se tím skrývají pasáže jako mezistupeň před smazáním. --Doktory 20. 7. 2008, 07:15 (UTC)

Přiznám se, do komentářů jsem to dal já, když jsem se pokusil formulovat vlídnější tón. Tohle mi do něj nějak nezapadlo. Doktory to označil výstižně, je to mezistupeň před smazáním. Nechtěl jsem to mazat rovnou, protože někdo by to mohl ještě nějak využít. Jenom jsem v danou chvíli nevěděl jak. Jinak teda, skutečně se se říká verba docent, exempla trahunt (slova učí, příklady táhnou), naopak neznám tu pozměněnou verzi (verba movent, exempla trahunt). Ale to neznamená, že neexistuje. --Pajast 22. 7. 2008, 14:45 (UTC)

Verba DOCENT, nebo MOVENT? Každopádně EXEMPLA TRAHUNT, nenapíšeme to tam?! :)[editovat zdroj]

Ahoj, já znám naopak jen tu verzi s movent - jednak to bylo v nějakým filmu, snad něco jako Cesta do hlubin študákovy duše:), jednak jsem myslel, že s docent jde o překlep, tak jsem to opravil (schválně jsem se před uložením té editace ještě podíval do Lexikonu latinských výroků (Kuťáková aj. 1988) a tam je taky jen ta má verze. S tím, že druhá evidentně existuje taky, podle mě je snad běžnější v cizině (nachází ji italská i německá wiki (en nenachází ani jedno)). Ale myslím, že v českých zemích je běžnější ta verze s movent. - Zaujalo mě to, tak jsem si teď dal trošku práci obojí hledat v lit., co mám doma - nemám tady sbírky citátů - výsledky:

a) Verba MOVENT, exempla trahunt:[editovat zdroj]

(* jen na českých stránkách Google: movent 405 výskytů [2], docent 396 [[3]] (čili skoro stejné))

  • Diderot
  • Univerzum a
  • MČSE uvádí MOVENT (verba movent, exempla trahunt [ekzempla, lat.] slova povzbuzují, příklady táhnou.)
  • Ilustrovaný encyklopedický slovník nachází jen movent

b) Verba DOCENT, exempla trahunt[editovat zdroj]

  • název učebnice: Verba docent, exempla trahunt. Učebnice latinského jazyka na základě latinských citátů a okřídlených slov.
  • it a de wiki, pl wikislovnik a mozna i dalsi wiki zdroje

/Rejmanův slovník cizích slov, Pražákův latinský, NASCS neuvádějí žádnou verzi/

Každopádně bych tam jednu z těch verzí (spíš tu v češtině běžnější, takže podle dosavadního průzkumu rozhodně s MOVENT;) klidně dal i do viditelné části pro ty učitele, ne? --Jiří Janíček 22. 7. 2008, 16:45 (UTC)

Náhodou jsem na internetu narazil na informaci o tom, že na FF MU je vyučován předmět související s wikipedií. Pokusil jsem se dle autorského zákona ocitovat anotaci tohoto předmětu, aby se wikipedistická komunita snado dozvěděla, o čem tento předmět vlastně pojednává. Okamžitě mi byl můj příspěvek z velké části smazán a když jsem argumentoval, že jen cituju v souladu s autorským zákonem, bylo mi řečeno, že na wikipedii se citovat nesmí (správci, smažte prosím z článku Neil Armstrong jeho slavnou větu, kterou pronesl při vstupu na povrch Měsíce, protože zde se citovat nesmí). A nakonec mi byl text smazán a byl jsem vyzván, abych si založil vlastní wiki-projekt. Ale proč bych to měl dělat? Já nejsem vyučujícím tohoto předmětu, já jsem jej ani nenavštěvoval a na FF MU nestuduji, jen jsem se snažil informovat komunitu. Takže vám všem děkuji za váš přístup a přeji, ať se ve vašem wikisvětě máte hezky. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.207.107.34 (diskuse)

Podvádění?[editovat zdroj]

Myslím že by nebylo od věcí také říct,že jak se děti naučí využívat wikipedii,často to může vést k známemu podvádění při referátech,kdy žák pouze okopíruje článek, a jen umaže že článek je z wikipedie,smaže odkazy atd.Bohužel,já a forma psaní nejdou dohromady takže přenechávám práci zkušenějšímu. Pretrix 13. 1. 2009, 21:01 (UTC)

Takže nejlepší by bylo zavést tmářství a zakázat dětem, aby se něco dozvěděly. Ne vážně – řešením je zadávat takové práce, které znemožňují suše kopírovat texty. Jako například doplňovat texty do Wikipedie :-) Nebo použít Google a opisování odhalit. --Milan Keršláger 14. 1. 2009, 14:04 (UTC)
Doplňovat texty? To raději to tmářství. :)) --Ragimiri 14. 1. 2009, 14:25 (UTC)

Název stránky[editovat zdroj]

Název stránky je dnes takový, že se pod něj moc nedají zařadit projekty škol, protože se tato stránka tváří spíše jako informativní stránka, nežli jako projekt. Nicméně v angličtině to už vypadá mnohem lépe: Wikipedia:School and university projects. Čili otázka je jestli ji také nepřejmenovat. Obecně mi zde chybí stránka kam by školy mohly psát o své práci na Wikipedii a patrola tak viděla, kdo co edituje. Zároveň napříkad "edu" skupina Wikipedistů by si mohla zřídit svůj projekt. Jak to zorganizovat?--Juandev 2. 9. 2011, 08:06 (UTC)